Fehércsokoládés-málnás torta születésnapra. Vagy esküvőre Vagy csak úgy.
Vannak kedvenc "tévés" szakácsaim. Kinek ne lennének?!
Mindenki kedvence Nigella Lawson, fagylaltnál csakis David Lebovic-ban bízom. Giorgo Locatelli receptjei sem hagytak cserben soha. Örök kedvenc a néhai Antonio Carluccio. Ha esetleg meg van valakinek tőle Gennaro Contaldoval közös könyve, a Két éhes olasz, hàt nyugodt szívvel tárolhatja nálam, nagyon fogok rá vigyázni 😜
Na, de most nem ők a téma. Hanem Ana Olson és az ő fehér csokis, bogyósgyümölcsös esküvői tortája. Nem, nem házasodom, Áronnak volt születésnapja. A családnak mindig magam készítem a szülinapi tortát. Már bő 2 héttel a nagy nap előtt lázasan gondolkodom, milyet is csináljak. Áron fondanttal bevont tortát szeretne, és ez egy ilyen torta eredetileg. Meg szeretne oreo-sat, meg Lego Batman-eset, meg vaníliásat, meg olyat, amit Erik kapott a Renitől, azt a piros ferrarisat, meg mikor mi jut eszébe, amikor kérdezem. 😂
No de dönteni kellett. Ana fehércsokis tortája maradt, a fondant bevonat a dínók világába repített minket.
Hozzávalók a piskótához:
15 dkg lágy vaj
32 dkg kristálycukor
4 db L-es tojás (szobahőmérsékletűek)
1 tk vanília kivonat
56 dkg liszt
1 tk sütőpor
1/2 tk só
3 dl tej (szobahőmérsékletű)
24 dkg fehércsokoládé apróra vágva, vagy fehércsokoládé csepp
Hozzávalók a krémhez:
50 dkg lágy vaj
45 dkg fehércsokoládé felolvasztva és szobahőmérsékletűre visszahűtve
50 dkg porcukor átszitálva
1 tk vanília kivonat
1/4 tk só
------
75 dkg bogyós gyümölcs
A krémhez a szobahőmérsékletű vajat keverjük selymesen habosra. Közepes sebességgel keverjük hozzá az olvasztott, visszahűtött csokoládét. Csökkentsük a keverőszár sebességét és keverjük a csokoládé és vaj keverékéhez a porcukrot, a vaníliát és a sót. Meglehetősen lágy krémet kapunk. Felhasználás előtt tegyük legalább 1 órára hűtőbe, hogy kenhetőre szilárduljon!
A sütőt melegítsük elő 160 C-ra. Egy 25 cm-es kerek, kapcsos tortaforma alját és oldalát béleljük ki szilikonos sütőpapírral.
A vajat és a cukrot keverjük legalább 5 pecig, hogy lágy, habos krémet kapjunk. A tojásokat ezután egyesével adjuk hozzá. Minden tojást teljesen keverjünk el a lágy keverékkel. Adjuk hozzá a vaníliát is. Külön tálba szitáljuk a lisztet, keverjük hozzá a sót és a sütőport. Ezután 4-4 részletben a tejjel együtt adjuk a vajas keverékhez a lisztet a tejjel felváltva. Minden adagolás után jól keverjük el a hozzávalókat. A fehárcsokoládét gőz felett olvasszuk. Mikor majdnem felolvadt, vegyük le a gőzről és kevergessük addig, míg teljesen felolvad. Folytonos kevergetés mellett öntsük a lisztes-vajas keverékhez. Öntsük az előkészített tortaformába.
Tegyük a sütőbe és süssük 45 percig, tűpróbáig. Mikor megsült, hagyjuk hűlni 30 percig és csak utána vegyük ki a tortaformából. Miután teljesen kihűlt, gájuk 3 egyenlő lapra.
Tegyük tálra az alsó tortalapot. Kenjük rá a krém harmadát. Szórjuk meg a gyümölcs felével.
Tegyük rá a második tortalapot, rá a maradék krém felét és a maradék gyümölcsöt.
A legfelső tortalapot célszerű a vágott oldalával felfelé tenni, így szebb, egyenesebb lesz a torta teteje.
A maradék krémmel vonjuk be egyenletes a tortát. A tejét és az oldalát is. Egy cukrász habkártyával próbáljuk minél simábbra elkenni a krémet.
Már csak a díszítés van hátra. Díszítéshez használhatjuk azt a krémet is, amivel megtöltöttük. Ebben az esetben vékonyan kenjük kevés krémet a torta oldalára és tetejére. A maradékot töltsük habzsákba, és díszítsük habrózsákkal. Vagy tejszínhab rózsákkal, bonbonnal, gyümölccsel, esetleg ezek keverékével is díszíthetjük. Néhány tortám, a különböző díszítésekkel:
Én fondattal borítottam be. Életem első és egyben utolsó fondantos díszítése volt ez. 😅
Megjegyzések