2011. május 22., vasárnap

Citromtorta kandírozott ibolyával


Aki ismer, az tudja, hogy nem szeretem a tortákat. A hagyományos értelemben vett tortákat. Egyiket sem. És nem azért, mert még nem ettem finomat. Nem. A torta az nem finom. Lehet ezen vitatkozni, csak nincs értelme. 
A citromot sem szeretem. Fagyiban sem. Tortában pláne. A héját reszelve igen. A levét naná. Nincs is jó vinaigrette nélküle.
Ilyen előzmények után vágtam bele citromtorta készítésébe. Egy ismerősöm készítene szülinapra a jövő héten. Kedves kislány. Olyan korú, mint a húgom. Gondoltam, ha ő belevág ilyen hajmeresztő sztoriba, elütöm vele én is az időt. 




Citromos  mascarpone torta

Hozzávalók:
110 g vaj szoba hőmérsékletű
75 g porcukor
1 tojás
225 g liszt
a tk őrölt fahéj
1 tojás sárgája

A vajat puhára keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és addig keverjük, míg kifehéredik. Hozzáadjuk a tojást is. Mikor elkeveredett a tojás a vajjal, hozzászitáljuk a lisztet amibe belekevertük a fahéjat. Mikor összeállt a tészta, kinyújtjuk és egy kapcsos tortaformát kibélelünk vele. A sütőt 170 C-ra előmelegítjük. A tésztát sütőfóliával letakarjuk és nehezékként babot/lencsét/kerámia sütőgolyót szórunk rá, és 10 percet így sütjük. A nehezéket levéve további 10 percig sütjük ill. amíg aranysárgára nem sül. Ezután felvert tojássárgájával lekenjük a tésztát. Erre azért van szükség, mert meglehetősen híg lesz a töltelék és a tojássárgája egy kérget képez majd a tésztán, ami a kisebb lukakat, repedéseket eltömíti. Így nem fog kifolyni a töltelék. Szóval miután lekentük még 2 percre visszatesszük a sütőbe. 

300 g mascarpone
50 ml tejszín
50 ml tej
50 ml citromlé
50 ml lime lé
0,5 citrom reszelt héja
100 g cukor
120 g tojássárgája ez kb 7-8 tojás

A sütőt 110 C-ra visszahűtjük. A tojássárgája kivételével mindent összekeverünk. A tojássárgáját külön edényben elkeverjük, majd ezután öntjük a többi hozzávalóhoz. A krémet az elősütött tortaalapba öntjük, majd kb 30-35 perc alatt megsütjük. Nem kell, hogy a krém teljesen megszilárduljon. Miközben hűl, még keményedni fog. 



Miután kihűlt a hűtőbe tettem pár órára. 

Tálaláskor a szeleteket kandírozott ibolyával díszítettem. Igazán jól állt neki. Kifejezetten jóleső pillanat, mikor a hűsítő citromos krémen az édes, illatos virágszirom roppan.



2 megjegyzés:

Köszönöm véleményedet!