Tarte tatin pomodoro



Valami igazán könnyű és nyárias. Féltem tőle, felesleges volt. Próbáljátok ki bátran! Az expatica.com-ról Paola ötlete alapján, némileg módosított recepttel.






Hozzávalók:
1 kg paradicsom
25 dkg lágyabb kecskesajt --- pl Brique Chevre
Olívaolaj
Só, bors frissen őrölve
Tetszés szerinti zöldfűszer (nekem zálya, kakukkű és petrezselyem került bele)
2 ger fokhagyma
1/2 adag dán vajastészta --- haszálhatunk leveles tésztát is helyette




A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. Egy tatin formát, ennek hiánában egy sütőbe helyezhető kb 10 cm magas peremű edényt kiolajozunk. A paradicsomokat félbe vágjuk és a vágott felükkel felfelé (tehát a gömbölyűvel lefelé) a formába tesszük sűrűn egymás mellé. Sózzuk, borsozzuk és a felaprított zöldfűszerekkel megszórjuk. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk. A sütőbe tesszük kb 30-40 percre, míg a paradicsom a levét kól elpárologtatja. Ha ez megtörtént, kivesszük és a felkockázott kecskesajttal megtöltjük a paradicsomokat. Megszórjuk a finomra aprított fokhagymával. A tésztát kb ujjnyi vastagra nyújtjuk, és befedjük vele a töltött paradicsomokat. A tészta széleit jól eligazgatjuk az edény fala és a paradicsomok között. Tetejét villával megszúrkáljuk. A sütőbe visszatéve kb 20-25 perc alatt 180 C-on aranybarnára sütjük. Mikor kész, egy nagy tállal/tálcával lefedjük. Rászorítjuk a tálcát/tálat a tarte-ra és egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk, hogy a tészta szépen kicsusszanjon a formából. Így a tészta alulra kerül, a töltött paradicsomok felülre. 




Langyosan a legfinomabb. Vendégváráshoz, könnyű ebéd második fogásának vagy uzsonnára is ideális, de mediterrán tematikus vacsorák főszereplője is lehet. Egy pohár chardonnay igazán megfelelő párosítás hozzá. 



Sent from my iPhone

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések