Őszibarack nektár házilag
Gyümölcsnektár: Gyümölcsléből, gyümölcssűrítményből, gyümölcsléporból előállított termék, amely 20 % hozzáadott mézet, vagy cukrot, vagy édesítőszert tartalmaz, gyümölcslé-tartalma pedig legalább 25 % - áll az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapján. Én úgy gondolom, hogy itt a lényeg a gyümölcstartalom minimum értékén van. Készítsünk nektárt házilag, de 45% gyümölcstartalommal.
Hozzávalók 1 egységhez:
1/2 l őszibarack
1 mk citromsav por --- (figyelem, nem teás, hanem mokkás! kanál kell, az jóval kisebb. vagy használjunk 1/2 teáskanál egységet mokkás hiányában)
1/2 mk nátrium benzoát
5 dkg cukor
A barackokat hámozzuk meg. Én a piacon 150,- Ft-os áron csípek meg barackot, ami már nagyon érett, így ezt könnyen meg tudom hámozni. Csak lehúzom a héját. Ha nem ennyire érett a barack, akkor javaslom a forrázásos módszert: pár másodpercre mártsuk forró vízbe a barackokat, amiknek az aljára késsel keresztet karcolunk. Így könnyen le lehet húzni a héját.
A megpucolt barackot vágjuk negyedekbe és tegyük citromsavas vízbe. Így nem barnul meg, míg az összes barackot meghámozzuk.
Mikor mindet felkockáztuk, tegyük turmixgépbe (csak a gyümölcsöt, a vizet ne) és mixeljük pürévé.
A simára mixelt lét öntsük lábosba, de mérjük ki!
Minden 1/2 liter gyümölcsléhez öntsünk ugyanannyi vizet, adjunk 1 mk citromsavport és literenként 1 mk nátrium benzoátot. Én 1/2 liter gyümölcshöz 5 dkg cukrot tettem, de a cukor az teljesen ízlés dolga.
Keverjük el jól az egészet és forraljuk fel. Forraljuk kb 10 percet, majd töltsük üvegekbe. A gázlángot ne kapcsoljuk ki, csak tegyük takarékra, így nem hül ki a lé a palackozás végére sem.
Én tettem egy celofánt az üvegek tetejére, amire csipet nátrium benzoátot szórtam, erre tettem a kupakot. Illetve kupak hiányában egy másik réteg celofánt.
Tekerjük körbe újságpapírral és tegyük takarók közé, vagy megteszi a hűtőtáska is, mert nem csak a hideget, hanem a meleget is remekül megtartja.
2-3 nap után ha kihült, tegyük a kamrapolcra.
Felbontás előtt rázzuk fel.
Pont olyan, mint a régi tasakos Sió! :)
Most jutott eszembe, hogy sárgabarackból is készítettem. Igaz, már nem kapni kajszit (vagy csak arany árában), de jövőre azt is készítsetek! :)
Megjegyzések