Rebarbarás-joghurtos pohárdesszert --- variáció az alapfőzethez
Érdemesebb egyszerre nagyobb adag rebarbarát elkészíteni. A hűtőben napokig eláll, mi pedig variálhatjuk a belőle készült desszerteket. A rebarbara szuflé után itt egy egyszerű pohárdesszert.
Hozzávalók az alapfőzethez:
1 kg rebarbara
20 dkg cukor
3 tk vaníliás cukor
1 db narancs leve --- ha nincs, az sem baj, helyettesítsük pár ek vízel
A rebarbara száráról szedjük le a levelet. Vágjuk le a végét ha nagyon fás és vékonyan hámozzuk meg. Legegyszerűbb zöldséghámozóval. Vágjuk 1 cm-es kockákra.
Egy edényt forrósítsunk fel, szórjuk bele a vaníliás cukrot és a rabarbarát. Adjuk hozzá a narancslét/vizet és a cukrot.
Keverjük el és fedő alatt közepes lángon főzzük puhára. Ez kb 10 perc.
Ezt az alapfőzetet használjuk aztán a továbbiakban.
Hozzávalók a pohárdesszerthez:
alapfőzet
joghurt
vanília
cukor/méz
édes kekszmorzsa --- a szuflénál leírtak szerint készíthetjük puszedliből is
Vegyünk egy 2-2,5 dl-es poharat, amiben tálalni szeretnénk a desszertet.
Szórjunk az alájára ujjnyi vastagon a kekszmorzsából.
A joghurthoz adjuk hozzá a vanília magjait és ízlés szerint édesítsük. Tegyünk a morzsára egy réteggel belőle.
Most jöhet egy réteg rebarbara kompót.
Újabb réteg joghurt, majd egy réteg kompót.
A tetejét szórjuk meg morzsával.
Fogyasztásig tartsuk hűtőben.
Nálunk tízórai is szokott ez lenni, kicsit egyszerűbb formában. Egy tálkába öntök egy doboz natúr joghurtot, teszek hozzá a kompótból és alaposan összekeverem. Kész is a rebarbarás joghurt, színezék és aroma mentesen :)
Megjegyzések