Rebarbara szuflé
Gyerekkoromban rengeteg pöttyös könyvet olvastam. Az egyikben (talán a Madárfürdő-ben) volt szó a rebarbara kompótról. Felénk ismeretlen volt a rebarbara, így nem igazán tudtam elképzelni, hogy az hogy nézhet ki. Aztán felnőttem, és teljesen kimaradt ez a növény az életemből. Jött a kábeltv, a millió csatorna, a külföldi főzős műsorok, és ott rengeteg rebarbarás receptet láttam. De élőben csak tavaly tavasszal találkoztam vele a piacon. Gyorsan vettem is egy köteggel és így készült el a rebarbarás eperlekvár. Most nyáron már 3 tövet ültettem is a kertbe, és az idei eperlekvárhoz már saját rebarbara került.
Azt tudom tanácsolni, hogy készítsük el az alapfőzetet, amit aztán sok mindenhez fel tudunk használni. Az egyik ötlet a szuflé.
Hozzávalók az alapfőzethez:
1 kg rebarbara
20 dkg cukor
3 tk vaníliás cukor
1 db narancs leve --- ha nincs, az sem baj, helyettesítsük pár ek vízel
A rebarbara száráról szedjük le a levelet. Vágjuk le a végét ha nagyon fás és vékonyan hámozzuk meg. Legegyszerűbb zöldséghámozóval. Vágjuk 1 cm-es kockákra.
Egy edényt forrósítsunk fel, szórjuk bele a vaníliás cukrot és a rabarbarát. Adjuk hozzá a narancslét/vizet és a cukrot.
Keverjük el és fedő alatt közepes lángon főzzük puhára. Ez kb 10 perc.
Ezt az alapfőzetet használjuk aztán a továbbiakban.
Hozzávalók a szufléhoz 6 adaghoz:
30 dkg alapfőzet
3 db mézes puszedli
4 db tojás
2 dl tej
1 tk liszt
5 ek cukor
csipet só
A formákat kenjük ki vajjal.
A puszedlit reszeljük le, vagy tegyük egy nylon zacskóban és a sodrófával verjük morzsásra.
Szórjuk be vele a kivajazott formákat.
A sütőt melegítsük elő 180 C-ra úgy, hogy beleteszünk egy akkora tepsit, amibe beleférnek majd a szufléformák.
Az alapfőzetből 1-1 ek-lal tegyünk mindegyik forma aljára.
A tejet tegyük fel külön edényben melegedni és készítsünk sodót az alábbiak szerint.
3 tojássárgáját keverjünk krémesre 3 ek cukorral.
Mikor a tej forró (nem kell teljesen felforralni), öntsünk hozzá a tojáshoz 2 ek-nyit, keverjük el. Utána öntsük hozzá a többit is folytonos kevergetés közben. Keverjük teljesen egyneműre. Öntsük vissza a tejes edénybe, tegyük a tűzhelyre és folyamatos kevergetés közben, takarék lángon sűrítsük be.
A maradék rebarbara alapfőzethez adjuk a maradék 1 db tojássárgáját, a lisztet, és 1,5 dl sodót. Keverjük el.
A 4 db fehérjét a sóval verjük habbá. Adjuk hozzá a maradék 2 ek cukrot és verjük teljesen keményre.
A harmadával lazítsuk fel a rebarbarás keveréket.
Ezután a fellazított keveréket öntsük a tojáshabhoz és óvatosan keverjük el.
Osszuk szét a formákban.
Tegyük a forró tepsibe az edényeket, így alulról kapnak egy intenzív hősokkot. Tegyük be a 180 C-ra 15-20 percre.
Egy kanállal csináljunk lyukat a kész szuflé közepébe és csorgassunk bele a maraék sodóból.
Ez a fotó akkor készült, amikor megmutatom Roninak, hogy elfogyott a szuflé és üres a tálka :D
Természetesen kapott még egy tálkával :)
Megjegyzések