Női szeszély

Pont olyan, amilyennek egy igazi házi süteménynek lennie kell: egyszerű, édes, a gyermekkort idézi.




Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 + 18 dkg cukor
4 db tojás szétválasztva
1 dkg élesztő
2-3 dl langyos tej
30 dkg liszt
csipet só
baracklekvár

A vajat a 4 dkg cukorral keverjük habosra. 
Egyesével keverjük bele a tojások sárgáját. 
1 dl tejben futtassuk fel az élesztőt. Öntsük a masszához.
Adjuk hozzá a sót, a lisztet és annyi tejet, hogy könnyű, puha tészta legyen belőle.
Vajjal kikent tepsibe kenjük a tésztát és meleg helyen megkelesztjük.
Előmelegített sütőben 200 C-on aranysárgára sütjük. A kelesztésnél legyünk figyelemmel arra, hogy időben kapcsoljuk be a sütőt, mert különben túlkel a tészta, ha ezzel nem számolunk, és még a sütő bemelegedését is meg kell várni. 
A megsült tészta tetejét kenjük meg a lekvárral. Én vastagnak ítéltem meg a kisült tésztát, ezért félbe vágtam és mindkét réteg tetejét megkentem, majd egymásra helyeztem a 2 réteget. Bárhogy is teszünk, tegyük vissza a meglekvározott tésztát a tepsibe!



A tojásfehérjékből verjünk kemény habot a 18 dkg cukorral. Simítsuk a lekváros sütemény tetejére. Habkártyával vagy egy villával hullámokat is mintázhatunk a habba. 
150 C-on szárítsuk rá a habot a süteményre.
Még melegen, nedves késsel vágjuk kockákra.



A Magyaros Étlapok című szakácskönyvben találtam ezt a receptet. Szeretem ezt a könyvet, mert 52 db 3 fogásos menüt mutat be. Sok ilyen egyszerű, "régi" ételt hoz vissza a köztudatba. És az is remek, hogy nem kell agyalni a "mit-főzzek-ma-nincs-egy-ötletem-sem" rémen, hiszen ott a 3 fogás. Én már jópárat végigfőztem :) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések