Mandulakrémes körtetorta --- igazi különlegesség
Ezt egyszerűen meg kell kóstolni!!! Nem éri meg magyarázni, hogy milyen nagyon-nagyon finom! És szuperegyszerű! Naná, hogy John Baricelli. Most ő a menő nálam :)
Az a jó az amerikai süteményekben, hogy nem kell vacakolni a mérleggel, csak elég egy 2,5 dl-es csésze. Nekem van "csésze alapú" mérőkészletem, ami 1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup és 1/4 cup mérőegységekből áll, így nagyon könnyen ki tudom mérni a hozzávalókat. Pár 100 ft-ért már lehet venni ilyen mércéket, szerintem sokkal egyszerűbb ezzel mérni, mint a mérleggel.
Hozzávalók:
1,25 csésze liszt
1/2 tk só
1/2 tk cukor
113 g hideg, felkockázott vaj --- na igen, nem mindenhez jó a csésze, néha kell a mérleg is, bár egy kocka vajat ha félbe vágunk, akkor mégsem kell a mérleg és meg is van a szükséges mennyiség :)
2 ek hideg víz
---------------------------------
1/4 csésze baracklekvár
---------------------------------
1 csésze őrölt mandula
3/4 csésze porcukor
113 g hideg, felkockázott vaj
1/2 tk só
1 db tojás
2 ek liszt
1/2 tk mandula aroma
---------------------------------
4 db körte
Az 1,25 csésze lisztet a sóval, cukorral tegyük egy késes aprítóba és keverjük össze.
Tegyük hozzá a vajat. Keverjük morzsalékosra.
Keverés közben adjuk hozzá a vizet.
Egy jó nagy darab folpackra borítsuk ki a tésztát. A fólia sarkait fogjuk össze, és takarjuk le vele a tésztát úgy, hogy közben a fóliával igazítsuk korong alakúra a tésztát. Így a meglehetősen morzsalékos tésztát meg tudjuk formálni anélkül, hogy a kezünkkel felmelegítenénk, és sokkal könnyebben tudjuk egyenletes vastagságúra formázni a tésztát. Ez azért fontos, mert egyenletesen fog lehűlni.
Formázás után 1 órára tegyük hűtőbe.
Egy 23 cm-es kerek formát béleljünk ki a tésztával úgy, hogy 1,5-2 ujjnyi magas pereme is legyen.
Kenjük meg a lekvárral.
A mandulát a porcukorral tegyük késes aprítóba. Keverjük össze.
Adjuk hozzá a vajat és a sót. Keverjük krémesre.
Tegyük bele a tojást és ismét keverjük krémesre.
Mehet hozzá a liszt és a mandulakivonat. Keverjük jó el.
Kenjük a lekvárra.
15 percre tegyük a hűtőbe.
Addig a körtét hámozzuk meg és vegyük ki a magházát. Tegyük citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Használhatunk körtebefőttet is. Ebben az esetben tegyük papírtörlőre és csepegtessük le.
Vágjuk legyező alakúra és tegyük a mandulakrémre.
Előmelegített sütőben 190 C-on 40 percig süssük.
Megjegyzések