Donuts --- süssünk sütőben, olaj nélkül fánkot
Ha valami különlegeset szeretnék készíteni, szétnézek Hilmar oldalán. Mindig találok valamit :)
Donuts
Hozzávalók:
10 g szárított élesztő
2,5 dl melegvíz --- ha szükséges, akkor még adhatunk hozzá vizet, de csak kanalanként
10 dkg cukor + 1 ek cukor
1/2 tk sütőpor
1/2 tk őrölt szerecsendió
2 tk só
60 dkg liszt
5 dkg vaj kissé megolvasztva
3 db tojássárga
1 tk vaníliakivonat
----------------------------
olajspray v olvasztott vaj a sütés előtti megkenéshez
----------------------------
olvasztott vaj a sütés utáni megkenéshez
porcukor és őrölt fahéj keveréke a megszóráshoz
A vízbe szórjuk bele az élesztőt és az 1 ek cukrot. Hagyjuk állni kb 5 percet.
A többi cukrot, lisztet, sütőport, szerecsendiót és sót keverjük össze.
Az élesztős vízhez adjuk hozzá a tojássárgákat, vaníliát. Keverjük össze.
Öntsük hozzá a lisztet és kezdjük el dagasztani. Mikor kissé összeállt a tészta, adjuk hozzá a vajat.
Dagasszunk belőle sima tésztát.
Egy tálat kenjünk ki kissé olajjal, tegyük bele a tésztát, takarjuk le. Szobahőmérsékleten dagasszuk a duplájára. Ez nekem 1 óra volt.
Mikor megkelt, tegyük 25 percre a hűtőbe, hogy könnyebb legyen kiszaggatni.
Nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen kb ujjnyi vastagra.
Szaggassuk ki donuts formájúra. Ehhez jó egy linzerforma is. Vagy egy fánkszaggatóval és utána a közepét egy kisebb formával.
A maradék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki ismét, és szaggassuk ki, míg el nem fogy a tészta.
Tegyük sütőpapíros tepsire és szobahőmérsékleten kelesszük 45-60 percet.
Fújjuk le taranttal vagy egy ecset/kenőtoll segítségével vékonyan kenjük meg olvasztott vajjal.
Előmelegített sütőben 180 C-on 10-15 percig süssük, míg aranybarna lesz.
Mikor megsült, kenjük meg ismét olvasztott vajjal és forgassuk meg fahéjas porcukorban.
Vagy kenjük meg cukormázzal, esetleg olvasztott csokoládéval.
Megjegyzések