Pizzavariációk --- quatro gusti pizza
Készítsünk a gáztepsiben pizzát! Egyszerre négyfélét! Vagy csináljunk 2 darabot, más-más feltétekkel. Jamie nyomán :)
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg rétesliszt
80 dkg liszt --- én 1 kg lisztből csináltam, amihez 2 ek sikért adtam
5 - 5,5 dl langyosviz
1 ek só
4 ek olívaolaj
2 cs (14 g) szárított élesztő
Hozzávalók a paradicsomos szószhoz:
4 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
6 ek olívaolaj
3 dz hámozott paradicsom
só,bors
Hozzávalók a tejfölös szószhoz:
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
3 ek száraz fehérbor
só
Hozzávalók a feltétekhez:
paradicsomszósz
szalámi
pepperóni
mozzarella
petrezselyem v bazsalikom
olívaolaj
----------------------------------
tejfölös és paradicsomos szósz
kapor
sprotni
garnéla
koktélparadicsom
citromhéj
bazsalikom
olívaolaj
----------------------------------
paradicsomszósz
spenót
citromlé
tojás
mozzarella
olívaolaj
----------------------------------
tejfölös és paradicsomos szósz
cukkíni
bacon
kecskesajt
olívaolaj
Ebből a mennyiségből 2 gáztepsihez elegendő tésztát kapunk.
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd letakarva 3/4 órát kelesztjük.
Gyúrjuk át újra, osszuk kétfelé és nyújtsuk ki a tepsi méreténél kb 2 cm-rel nagyobbra.
Az egyik hosszabbik és az egyik rövidebb széléből vágjunk le 1-1 ujjnyi vastag csíkot. Ezeket kereszt alakban fektessük a tészta közepére és kissé nyomkodjuk le. Így osztjuk négy részre a tésztát a különböző feltétekhez.
A tészta szélére körben csipkedjünk nagyjából 1 cm magas peremet.
A négyzetekbe rendezzük el a feltéteket. Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük, míg a teteje szépen megpirul.
A paradicsomszószhoz az olajat öntsük serpenyőbe és szórjuk bele az összezúzott fokhagymát.
Dobjuk rá a bazsalikomot, majd öntsük hozzá a paradicsomot.
Sózzuk, borsozzuk.
Forrás után paszírozzuk át, és még 5 percig főzzük.
Felét nyugodtan lefagyaszthatjuk. Ha nincs időnk főzni, csak vegyük elő és keverjük egy adag spagettihez. Reszeljünk hozzá parmezánt és kész is az ebéd/vacsora.
A tejfölös szószhoz a fokhagymát az olajjal, a borral és sóval keverjük krémesre robotgépben, vagy mozsárban.
1) Szalámis-pepperónis
2-3 ek paradicsomszószt kenjünk szét az egyik négyzetben. A szalámidarabokat tépjük két-, háromfelé és rendezzük el a szószon. A pepperónit karikázzuk fel és tegyük a szalámira. Szórjuk meg kevés felaprított zöldfűszerrel. A mozzarellát tépjük 4 részre és tegyük rá ezt is. Ez szépen össze fog olvadni, elég 1 db sajt 1 négyzetbe. Csepegtessük meg olívaolajjal.
2) Garnélás
2 ek fokhagymás szószhoz keverjünk 1 ek paradicsomos szószt és ezzel kenjük meg a tésztát. Szórjunk rá kevés kaprot, bazsalikomot és reszelt citromhéjat. A megtisztított garnélát és a sprotnit helyezzük el rajta. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe, úgy tegyük rá, vágott oldallal felfelé. Csepegtessük meg olívaolajjal.
3) Spenótos- tükörtojásos
A spenótot 1-2 percre blansírozzuk. Szárítsuk le papírtörlővel. Locsoljuk meg citromlével és olívaolajjal. Jól forgassuk össze. Sózzuk, borsozzuk. A tésztára kenjünk paradicsomos szószt. Tegyük rá a spenótot. A közepére üssünk egy tojást, és széttépkedett mozzarellával rakjuk körbe, hogy ne csorogjon szét. Csepegtessük meg olívaolajjal.
4) Cukkínis-kecskesajtos
Megjegyzések