Pizzavariációk --- quatro gusti pizza

Készítsünk a gáztepsiben pizzát! Egyszerre négyfélét!      Vagy csináljunk 2 darabot, más-más feltétekkel. Jamie nyomán :)




Hozzávalók a tésztához:
20 dkg rétesliszt
80 dkg liszt --- én 1 kg lisztből csináltam, amihez 2 ek sikért adtam
5 - 5,5 dl langyosviz
1 ek só
4 ek olívaolaj
2 cs (14 g) szárított élesztő

Hozzávalók a paradicsomos szószhoz:
4 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
6 ek olívaolaj
3 dz hámozott paradicsom
só,bors

Hozzávalók a tejfölös szószhoz:
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
3 ek száraz fehérbor

Hozzávalók a feltétekhez:
paradicsomszósz
szalámi
pepperóni
mozzarella
petrezselyem v bazsalikom
olívaolaj
----------------------------------
tejfölös és paradicsomos szósz
kapor
sprotni
garnéla
koktélparadicsom
citromhéj
bazsalikom
olívaolaj
----------------------------------
paradicsomszósz
spenót
citromlé
tojás
mozzarella
olívaolaj
----------------------------------
tejfölös és paradicsomos szósz
cukkíni
bacon
kecskesajt
olívaolaj


Ebből a mennyiségből 2 gáztepsihez elegendő tésztát kapunk. 
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd letakarva 3/4 órát kelesztjük. 
Gyúrjuk át újra, osszuk kétfelé és nyújtsuk ki a tepsi méreténél kb 2 cm-rel nagyobbra. 
Az egyik hosszabbik és az egyik rövidebb széléből vágjunk le 1-1 ujjnyi vastag csíkot. Ezeket kereszt alakban fektessük a tészta közepére és kissé nyomkodjuk le. Így osztjuk négy részre a tésztát a különböző feltétekhez. 
A tészta szélére körben csipkedjünk nagyjából 1 cm magas peremet. 
A négyzetekbe rendezzük el a feltéteket. Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük, míg a teteje szépen megpirul.
A paradicsomszószhoz az olajat öntsük serpenyőbe és szórjuk bele az összezúzott fokhagymát. 
Dobjuk rá a bazsalikomot, majd öntsük hozzá a paradicsomot. 
Sózzuk, borsozzuk.   
Forrás után paszírozzuk át, és még 5 percig főzzük.
Felét nyugodtan lefagyaszthatjuk. Ha nincs időnk főzni, csak vegyük elő és keverjük egy adag spagettihez. Reszeljünk hozzá parmezánt és kész is az ebéd/vacsora.
A tejfölös szószhoz a fokhagymát az olajjal, a borral és sóval keverjük krémesre robotgépben, vagy mozsárban. 

1) Szalámis-pepperónis
2-3 ek paradicsomszószt kenjünk szét az egyik négyzetben. A szalámidarabokat tépjük két-, háromfelé és rendezzük el a szószon. A pepperónit karikázzuk fel és tegyük a szalámira. Szórjuk meg kevés felaprított zöldfűszerrel. A mozzarellát tépjük 4 részre és tegyük rá ezt is. Ez szépen össze fog olvadni, elég 1 db sajt 1 négyzetbe. Csepegtessük meg olívaolajjal.





2) Garnélás
2 ek fokhagymás szószhoz keverjünk 1 ek paradicsomos szószt és ezzel kenjük meg a tésztát. Szórjunk rá kevés kaprot, bazsalikomot és reszelt citromhéjat. A megtisztított garnélát és a sprotnit helyezzük el rajta. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe, úgy tegyük rá, vágott oldallal felfelé. Csepegtessük meg olívaolajjal.






3) Spenótos- tükörtojásos 
A spenótot 1-2 percre blansírozzuk. Szárítsuk le papírtörlővel. Locsoljuk meg citromlével és olívaolajjal. Jól forgassuk össze. Sózzuk, borsozzuk. A tésztára kenjünk paradicsomos szószt. Tegyük rá a spenótot. A közepére üssünk egy tojást, és széttépkedett mozzarellával rakjuk körbe, hogy ne csorogjon szét. Csepegtessük meg olívaolajjal.




4) Cukkínis-kecskesajtos 
 A fokhagymás szószhoz keverjünk kevés paradicsomost és ezzel kenjük meg a tésztát. A bébicukkínit egy zöldséghámozóval szeljük fel hajszál vékonyra. Fodrosan elrendezve tegyük a tésztára. Bacont rakjuk szintés fodrosra igazítva mellé. Morzsoljuk rá a kecskesajtot és csepegtessük meg olívaolajjal.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések