Fougasse kolbásszal, rozmaringgal --- az új kenyér ünnepére

Igaz, a fougasse francia kenyér, de aki nem nagy kenyérsütő, kezdje ezzel, tuti a sikerélmény! Alig több, mint 1 óra, és el is készül. Ebből a munka csak 8 perc. A többi idő alatt semmi dolgunk :)



Fougasse

Hozzávalók:
50 dkg liszt
6 g szárított élesztő --- általában 6 g van egy csomagban. 1-2 g eltérés lehet a különböző márkák között
2 tk só
1/2 tk cukor
3 dl víz
5 dkg füstölt kolbász, szárazabb fajta 
1 ág rozmaring


A kolbászt vágjuk kb 3x3 mm-es kockákra.
A rozmaringot aprítsuk fel.
A többi hozzávalót keverjük össze, és gyúrjuk tésztává. Nagyjából 5 percig dagasszuk. Ezt legegyszerűbben robotgéppel tudjuk csinálni. Mikor a tészta már majdnem összeállt, szórjuk bele a felaprított kolbászt és a rozmaringot. Dagasszuk készre. (Szerintem mindenképp érdemes venni olyan robotgépet, aminek van több funkciója. /Az Aldiban most 20ezer Ft-ért kapni/ Igaz, nem olyan hűdeolcsó, de nagyon sok időt meg tudunk vele spórolni, amit aztán magunkra/családunkra tudunk fordítani. Pl amikor csalamádét készítettem, úgy voltam vele, hogy nem veszem elő a robotgépet, csak a gyalut, mert azt kb 25 másodperccel hamarabb elő tudom venni. 1 óra volt, míg legyalultam az összes hozzávalót. Legközelebb ugyanekkora mennyiséget a robotgéppel 25 perc alatt aprítottam össze. A különbség magáért beszél.)
A tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra.
Egy nagy tepsit (gáztepsit) szórjunk meg liszttel.
Tegyük rá a tésztát.




Formázzunk belőle alul szélesebb, felül keskenyebb "levél" formát.



Éles késsel/pengével vágjuk bele a fougasse-ra jellemző mintát. 
A vágásokat jól húzzuk szét, hogy kelés közben ne dagadjanak össze.
Egy beolajozott folpackkal takarjuk le és 30 percig hagyjuk kelni. 
Közben melegítsük elő a sütőt 200 C-ra és párásítsuk be. Ha nincs párásító funkció a sütőnkön (bizony, már ilyen sütők is léteznek, legnagyobb sajnálatomra nem az én konyhámban :D ), akkor egy 1/2 bögre vizet öntsünk az aljába.



Vegyük le a fóliát a megkelt tésztáról. Kenjük meg tejjel. Ha gondoljuk kevés kolbészdarabkával szórjuk meg a tetejét.
Süssük 30-35 percig. 
Rácson hagyjuk kihűlni. Vagy akasszuk fel, ahogy Franciaországban szokták és úgy hűtsük.



Rengeteg variációbal el tudjuk készíteni. Szárított paradicsommal, olívabogyóval, sülthagymával, kéksajttal. Vagy csak süssük egyszerűen, olívaolajjal megkenve és nagyszemű tengeri sóval meghintve. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések