Őszi reggelik
Megjött az ősz. Egy finom, tartalmas reggelivel könnyebben indulnak ezek a borzongós őszi reggelek is.
![]() |
Padlizsánkrém pitával |
Múlt héten kaptam két padlizsánt. Nem voltak túl nagyok. Muszakának vagy töltött padlizsánnak nem lett volna elegendő, padlizsánkrémnek viszont pont megfelelő volt a mennyiség. A Nílus étteremben rengeteg padlizsánkrémet ettünk régebben, amíg vártuk a megrendelt ételünket. Ott mindig pitával hozták, így én is azzal tettem az asztalra.
Padlizsánkrém friss, házi pitával
Padlizsánkrém hozzávalók:
2 db közepes padlizsán
1,5 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma felaprítva
4 ek tahini ∗ (szezámpaszta)
só, frissen őrölt bors
1/2 citrom leve
2 ek tejföl
A padlizsánokat megszurkáljuk, alufóliába csomagoljuk és parázson esetleg forró sütőben megsütjük. Mikor puhára sültek egy fa keverőlapáttal a húsukat egy edénybe kaparjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ízlés szerint fűszerezzük.
∗ Tahinit a legtöbb élelmiszer üzletben lehet kapni. Igaz, nem olcsó mulatság. Takarékosabb és egészségesebb is, ha mi magunk készítjük. A Kifőztük 5. számában megtaláljátok a készítés módját.
Pita:
Honnan is vehettem volna pita receptet, ha nem Limarától? Már többször is készítettem Limara pitáját. Először teljes egészében graham lisztet használtam, után felesben BL55-tel. A megadott mennyiség 8 pitára elegendő. Én a tészta felét kelesztés után lefagyasztottam. Nekünk reggelire 4 db is bőven elég. Így aztán a következő héten csak kivettem a fagyasztóból este, betettem a hűtőbe. Ott reggelre ki is olvadt. Ezután csak formáztam, pihentettem és mehetett 5 percre a sütőbe.
![]() |
Pirított hagymás ciabatta |
Ma reggel pirított hagymás bagett illatára ébredhetett Zoli. A recept itt található. Igaz, nem formáztam bagettnek, így formás ciabattára kentük a kenőmájast.
Megjegyzések