Azték csokoládé fagylalt fűszeres mandulával --- avagy főszerepben a fahéj
Múlt héten fagylaltot készítettem. Kókuszos fehércsokoládé fagyit. Remek elgondolásnak, nagyszerű párosításnak tűnt. Elgondolásnak nem is volt rossz. Fagyinak annál inkább.
Zoli: - Ez Lebovitz?
Én: - Nem, másik könyvből készült.
Zoli: - Dobd ki azt a könyvet! Csak a Lebovitzéból csinálj!
A könyvet nem dobtam ki, viszont visszatértem a jó öreg Lebovitz féle fagylaltokhoz kis módosítással :)
Azték csokoládé fagylalt
Hozzávalók:
0,5 l tejszín
6 ek holland kakaó
15 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
3,5 dl zsíros tej
1,25 tk őrölt fahéj
1 tk vanília kivonat
csipet só
2 tk brandy
2-3 ek chilipor --- én ezt kihagytam, mert Zoli nem szereti a csiliscsoki fagyit
Keverjük össze a tejszínt, kakaóport és cukrot egy edényben. Melegítsük fel forrásig, miközben állandóan kevergetjük. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a csokoládét. Keverjük addig, míg felolvad benne a csoki. Adjuk hozzá a tejet, vanília kivonatot, sót, fahéjat, brandyt és a csiliport. Tegyük mixerbe és 30 másodpercig mixeljük. Ezután hűtsük le a keveréket, töltsük fagylaltgépbe.
Már így is nagyon finom, de feldobhatjuk fűszeres mandulával / pekandióval.
Fűszeres mandula
Hozzávalók:
2 ek tojásfehérje
6 dkg barnacukor
2 tk őrölt fahéj
1/2 tk gyömbérpor
1 tk vanília kivonat
1/4 tk őrölt szekfűszeg
20 dkg mandula / pekandió
Melegítsük elő a sütőt 150 C-ra. Verjük fel a tojásfehérjét nagyjából 15 másodpercig. Keverjük bele a cukrot, fűszereket, vaníliát és a mandulát. terítsük el egy szilikonlappal bélelt tepsibe. Süssük 30 percig. 10 percenként keverjük át, hogy szép egyenletesen piruljon.
Hűtsük ki a fűszeres mandulát, mozsárban törjük durvára, és keverjük a fagylalthoz mielőtt az teljesen megdermed.
Megjegyzések