Disznótoros egy kicsit másként

Mindenki rajong a disznóvágásért. Van olyan panzió, ami kifejezetten disznóvágással egybekötött hosszú hétvégéket hirdet így télvíz idején. Én nem rajongok érte. Nekünk gyerekkoromban voltak disznóink. Még nagyon kicsi voltam akkor, talán 3-4 éves. Az az igazság, hogy nekem nincs jó emlékem ezzel kapcsolatban. Hajnalban a disznó sikítására ébredni nem vidám móka. Utána egész nap a házban hideg és mocsok volt a sok ki-be járkálástól. Mi gyerekek egész nap láb alatt voltunk, nem csinálhattunk semmit. És egy ilyen alkalommal vették el tőlem a járókámat. Anyukám felvitte a padlásra, mondván, hogy útban van, kell a hely.
- Mikor hozod vissza nekem? Szeretnék játszani benne.
- Majd ha vége lesz a disznóvágásnak.
- Az mikor lesz?
- Majd hétfőn. 
Én akkoriban nem tudtam, hogyan követik egymást sorban a napok, így csak vártam, vártam hogy egyszer biztosan hétfő lesz, és akkor visszakapom kedvenc játszóhelyemet. De az a hétfő sosem jött el. Pár éve megkérdeztem anyukámat, hogy emlékszik-e erre a disznóvágásra, amikor elvette a járókámat? Emlékezett.
- Én úúúúgy szerettem a járókában játszani.
- Tudom.
- ???? Akkor meg miért vetted el? Tudod hogy vártam azt a hülye hétfőt? Úgy vártam vissza a járókámat! Miért nem kaptam vissza???
- Mert elég bizarr volt, ahogy hazajöttél a óvodából, bemásztál a járókába és csak ott voltál hajlandó játszani.
Így már én is más színben láttam az esetet :D




Hozzávalók:
sütni való kolbász és hurka ízlés szerint
krumpli
fokhagyma
rozmaring
só, bors
1 tk pirospaprika
1/2 ek olívaolaj
1 szelet kenyér / ciabatta

A hurkát és a kolbászt kb 2 ujjnyi vastagon ferdén felszeleteljük. A krumplit alaposan megmossuk, hámozni nem szükséges. Gerezdekre vágjuk. Egy tepsibe tesszük a húst és a krumplit. A kenyeret összetépkedjük, a tepsiben lévőkre "morzsoljuk". A rozmaring leveleit felaprítjuk, rászórjuk. A hámozás nélküli fokhagyma gerezdeket is hozzáadjuk. Megfűszerezzük, kevés olajat öntünk rá és összeforgatjuk alaposan. Előmelegített sütőben 200 C-on 40 percig sütjük. 


Egy tál friss saláta remek alternatíva a krumplipüré - párolt lilakáposzta köret helyett. Így elkészítve nem kell azon sem aggódnunk, hogy vajon kireped-e a hurka sütés közben :) Illatos, fűszeres, a kenyérdaraboktól ropogós fogás. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések