Vaddisznópörkölt
Zoli küldött egy whatsappot: "Keress vaddisznó receptet!"
"Raguleves, sült vagy pörkölt?"- ment vissza a válaszom.
Este jött a felelet: pörkölt.
- Mit szólnál, ha kapros gnocchi lenne a köret?
- Nem szeretem a gnocchit!
- Én meg nem szeretem a pörköltöt! - mondtam.
Na ezek után kezdtem receptet keresni. Lusztig-Csigó féle Vadételekben találtam meg az alapot, amit kicsit módosítottam. A gnocchit Zoli főzte. Na jó, az úgy volt, h Reniék már itt voltak, köret meg még sehol. Úgy gondoltam, hagyom a gnocchi formázását másra, gyorsan kis gombócokat formáztam inkább. Zolit a lobogó víz mellé állítottam. Így ő főzte ki őket.
Vaddisznópörkölt
Hozzávalók:
1,3 kg vaddisznó comb felkockázva
2 ek zsír (egészséges étkezés ide v oda, ezt szerintem mindenképp zsírral készítsük)
1 db hegyeserös félbe vágva (akár a magjait ki is lehet szedni)
3 szem borókabogyó kissé összelapítva
2-3 dl vörösbor (nálam kékoportó)
2 db babérlevél
1 ek fekete berkenye lekvár
Pirospaprika, só, bors, őrölt kömény
A zsíron megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a húst és a fokhagymát, kicsit lepirítjuk. Jöhetnek bele a fűszerek. Felöntjük annyi vízzel, h ellepje. Fedő alatt pároljuk. Az elpárolgott folyadékot a borral pótoljuk. Mikor félig már megpuhult, hozzáadjuk a lekvárt, a paradicsomot és a paprikát. Készre pároljuk.
Kapros gnocchi
Hozzávalók:
2 db nagyobb burgonya
1 db tojás
Só
Csokor kapor finomra vágva
Liszt, amennyit felvesz
A burgonyát felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Még melegen áttörjük. Miután kihűlt, hozzákeverjük a többi hozzávalót és tésztát gyúrunk belőle. Jó ujjnyi vastag ruddá sodorjuk. Kb 2 cm-es darabokat vágunk belőle. A vágott széleket egy villával összenyomjuk, így formáljuk hullámosra. Sós vízben kifőzzük. Ízlés szerint olvasztott vajon v zsíron még forrón átforgatjuk
Megjegyzések