Citrusos sütőtökkrém leves
Szeptember. Sütőtök, alma, gomba. Gyönyörű színek a természetben, és olyan megfogalmazhatatlan illatot lehel a Föld ősszel. Szeretem nagyon.
Idén valahogy lett a kertben sütőtök. Nem tudom, ki ültette. Én nem, az biztos. De ha már lett, termést hozott, leszedtem. Az első két példány Mautner Zsófi féle levesben végezte. Kicsit alakítottam rajta, de mindenképp remek, laktató őszi fogás.
Citrusos sütőtökkrém leves
Hozzávalók:
1-1,5 kg sütőtök (nekem japán sütőtök termett a kertben)
1 db burgonya
1 db alma
1 db vöröshagyma
2 ek méz
1/2 narancs leve és héja
1 db burgonya
1 db alma
1 db vöröshagyma
2 ek méz
1/2 narancs leve és héja
1 lime leve és héja
1 l víz
só, bors, szerecsendió
friss kakukkfű
2,5 dl tejszín
1 l víz
só, bors, szerecsendió
friss kakukkfű
2,5 dl tejszín
2,5 dkg vaj
190Cos sütőben a félbevágott, magjaitól megszabadított tököt megsütjük kb 1 óra alatt.
190Cos sütőben a félbevágott, magjaitól megszabadított tököt megsütjük kb 1 óra alatt.
Vajon megpároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel. Célszerű a vajjal együtt odatenni a hagymát, mert a vaj elég könnyen odaég. Amikor már üvegesre pirult a hagyma, rátesszük a mézet és kicsit karamelizáljuk. Felöntjük. Beletesszük a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzzük. Amikor megpuhult minden, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítjük. Ízesítjük a narancs és lime levével, héjával, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. Tejszínnel lazítjuk. Tökmagolajjal, tejszínnel díszítettem tálaláskor. Pirított tökmaggal is remek lenne, de nem volt kedvem keresgélni a tökmagot.
Megjegyzések