Triplaparadicsomos tésztasaláta articsókával
Szerelem, pasta, tenger.
Hetek óta csak erre tudok gondolni.
Egész nap képek, hangok villannak be.
Nina Zillit hallgatnék nonstop.
Olyan ez, mint egy égető szerelem. Nem tudom kiverni a fejemből. Ahogy múlik az idő, egyre jobban kísért az emlék. Vágyom rá! Újra kell látnom, hogy tisztázzam magamban!
... 50 mila lacrime ...
Hogy még jobban át tudjam magam adni az érzésnek, Mautner Zsófi tésztasalátáját készítettem.
... musica triste ...
Triplaparadicsomos tésztasaláta
Hozzávalók
50 dkg fusilli tészta
0,5 dl fehérborecet
fél citrom leve
1 teáskanál méz
0,5 dl fehérborecet
fél citrom leve
1 teáskanál méz
1 ek paradicsompüré vagy friss paradicsomvelő
1 ek pesto rosso
só, bors
1,5 dl jó minőségű olívaolaj
10 dkg szárított paradicsom (olajban eltett)
15 dkg koktélparadicsom
só, bors
1,5 dl jó minőségű olívaolaj
10 dkg szárított paradicsom (olajban eltett)
15 dkg koktélparadicsom
1 ü articsóka (olajban eltett)
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 csokor bazsalikom, finomra aprítva
1 citrom reszelt héja
A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben al dente állagúra főzzük. Közben elkészítjük az öntetet: A fehérborecethez adjuk a sót, borsot, citromlevet, mézet és a paradicsomvelőt. Az olajat lassan, fokozatosan keverjük hozzá, hogy homogén, selymes emulziót kapjunk. Egyszerűbb, ha vinegrett mixert használunk, de megteszi egy befőttes üveg is. Beleöntjük a hozzávalókat és összerázzuk.
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 csokor bazsalikom, finomra aprítva
1 citrom reszelt héja
A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben al dente állagúra főzzük. Közben elkészítjük az öntetet: A fehérborecethez adjuk a sót, borsot, citromlevet, mézet és a paradicsomvelőt. Az olajat lassan, fokozatosan keverjük hozzá, hogy homogén, selymes emulziót kapjunk. Egyszerűbb, ha vinegrett mixert használunk, de megteszi egy befőttes üveg is. Beleöntjük a hozzávalókat és összerázzuk.
A tésztát leszűrjük, jéghideg vízzel leöblítjük, minél jobban leitatjuk, majd azonnal összeforgatjuk kevés olívaolajjal. Ráöntjük az ecetes-olajos vinaigrette öntetet, végül hozzáadjuk a szárított paradicsomot és a félbevágott koktélparadicsomokat valamint az articsóka darabokat. Sózzuk, borsozzuk. Közvetlenül tálalás előtt összekeverjük a finomra aprított zöldfűszerekkel és a reszelt citromhéjjal.
Megjegyzések