Áfonyás túrósbatyu
Nálunk ez volt a "rágcsa" az olimpiai közvetítés alatt.
Hozzávalók kb 32 dbhoz:
65 dkg liszt
1,5 csésze (3,7 dl) tej
2,5 ek cukor
1 tk vanília kivonat
1 db tojás
1/2 cs friss élesztő
csipet só
10 dkg olvasztott vaj
50 dkg túró
2 ek búzadara
1 db citrom reszelt héja
4 ek cukor --- nyírfacukrot használtam
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
mazsola --- én aranymazsolát használtam, a simát nem szeretem, ennek sokkal-sokkal aromásabb az íze
maréknyi áfonya
A liszthez adjuk a sót, cukrot, vaníliát, tojást, tejet és az élesztőt. Vagyis mindent az olvasztott vaj kivételével :) Összekeverjük és elkezdjük dagasztani. Célszerű ezt robotgéppel végezni. Amikor már összeállt a tészta, hozzá öntjük az olvasztott vajat is, és addig dagasztjuk, amíg azt felveszi a tészta. Szükség esetén kevés liszt vagy tej adható a tésztához, hogy szép, rugalmas tésztagömböt kapjunk. Meleg helyen (az most akad bőven) duplájára kelesztjük. Kinyújtjuk és kb 10x10 cmes négyzetekre vágjuk. Én ezt egyszerűen úgy csinálom, h tenyérnyi x tenyényi (vagyis 4 ujj - hüvelyk most nem játszik - széles x 4 ujj széles) négyzeteket vágok. A töltelékhez a túrót elkeverem a cukrokkal, a citromhéjjal, a búzadarával és a tojások sárgájával. Hozzá adom a mazsolát. Az aranymazsola elég nagy, én félbe szoktam vágni. A tojások fehérjéből habot verünk és azt is hozzá adjuk. Bő 1/2 evőkanálnyi tölteléket halmozok mindegyik tésztanégyzet közepére. 4 db áfonyát teszek a túróhalomra. A tészta 4 sarkát felemeljük középre a túró fölé, összecsípjük és megcsavarjuk. Ettől helyes kis konty lesz a batyu közepén. 20 percet hagyjuk még kelni. Szilikonos vagy sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a batyukat, elkevert tojással megkenjük és 180 Con, előmelegített sütőben megsütjük.
Porcukorral megszórjuk és izgulunk az olimpiai judo/vízilabda közvetítésen, miközben "elrágcsáljuk" :)
Megjegyzések