Körtés-zabpelyhes muffin --- lehet finom, ami egészséges

Én nem szerettem a muffint. Olyan felesleges dolognak tartottam, mint a piskótát. Az mondjuk egyenesen tojáspocsékolás! Nem is értem azokat, akik szeretik a hagyományos tortákat. Fullasztó piskóta bejefojtva cukrozott vajrétegekbe. De hát ízlések és pofonok ... 
Na de azt hiszem, megtört a jég. Már ami a muffint illeti :) John Barricelli nagyszerű (muffin) receptjei miatt változott meg a véleményem. 

Körtés-műzlis morzsás muffin




Hozzávalók:
2 db körte
1 csésze liszt
3/4 csésze teljes kiőrlésű liszt / graham liszt
2 tk sütőpor
1/2 tk só
1/2 tk őrölt fahéj
3/4 csésze barnacukor
2 db tojás
2 ek olvasztott vaj / vagy olaj
1 dl joghurt --- nem nagy probléma, ha csak tejföl van otthon
3/4 csésze műzli

A morzsához:
5 dkg hideg vaj
1/2 csésze műzli --- 2,5 dl = 1 csészével számolva 
1/4 csésze barnacukor
1/4 csésze liszt
1/4 tk só

A morzsához a vajat kockázzuk fel. A műzliből szedjük ki a mazsolát, ha esetleg van benne. Erre azért van szükség, mert a sütőben meg fog égni, és nagymértékben rontja a süti élvezeti értékét az égett mazsola. Adjuk hozzá a vajhoz a mazsolátlanított műzlit és a többi hozzávalót. Morzsoljuk össze. Meglepő módon nem fog összeállni, hanem morzsákat kapunk :) Tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A körtéket hámozzuk meg, magházukat távolítsuk el. Vágjuk kb 0,5 cm x 0,5 cm-es kockákra. Egy nedves papírtörtővel takarjuk le, így nem fog megbarnulni. Lehet citromlével is megcsepegtetni. De nem biztos, hogy van otthon citrom. Meg nem kell rá egy egész citrom leve, a többi részével meg mit csináljunk? Egyszerűbb a nedves papírtörlő. A 2 féle lisztet keverjük el a sütőporral, sóval, faféjjal. Egy másik edénybe tegyük a barnacukrot és a tojásokat, a folyékony zsiradékot valamint a joghurtot. Ezt jól keverjük el. Nem kell mixer hozzá, elég egy kézi habverő. Ezt a masszát öntsük a liszthez. A habverővel keverjük el nagyjából, majd egy fakanállal, spatulával keverjük el. Vigyázzunk, hog ne keverjük túl, mert akkor kemény lesz a muffin. Adjuk hozzá a felkockázott körtét és a műzlit. Most nem kell kiválogatni belőle a mazsolát. Keverjük el. Muffinformát vajazzuk, lisztezzünk ki. Vagy béleljünk muffinpapírral. Vagy használjunk szilikon formát :) Egy fagylaltos kanállal adagoljuk a mélyedésekbe a tésztát. Így sokkal egyszerűbb, mint kanállal zsoglőrködni. Vegyük ki a morzsát a hűtőből és egyenletesen elosztva tegyük a muffinok tetejére. 200 C-on előmelegített sütőben kb 20 percig, tűpróbáig süssük. Mikor megsült szedjük rácsra és úgy hűtsük. 


Én kifejezetten szeretem a morzsás süteményeket. Olyan ró ropogtatni az aranybarna édes morzsát a tetejükön.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések