Sütőtökös-csokoládés kocka --- adventre várva
Szezonális édesség. A sütőtök és a fűszerkeverék teszi.
Hozzávalók:
20 db kakaós keksz
5-7 ek olvasztott vaj
2 ek cukor
20 dkg sütőtök sülve / főve --- én a tököt 2 felé vágtam, a magját kikapartam és sütőlemezre tettem. 200 C-on megsütöttem és egy kanállal kikapargattam a héjából
45 dkg krémsajt --- költségkímélőbb megoldás lehet a 25 dkg krémsajt és 20 dkg tejföl/joghurt
3 ek liszt
0,5 csésze cukor
0,25 tk só
1 tk angol karácsonyi fűszerkeverék --- őrölt fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyümbér, szerecsendió keveréke. érdemes a keverékből többet készíteni, és így advent közeledtével a teánkat, forraltborunkat, süteményünket ízesíteni vele
3 db tojás
10 dkg olvasztott csokoládé
Késes aprítóba tesszük a kissé összetördelt kekszet, az olvasztott vajat és a cukrot. Összekeverjük, daraboljuk. Nem szükséges egészen finom morzsára aprítani. Az így kapott morzsás keveréket egy sütőpapírral bélelt kb 20x25 cm-es sütőformába öntjük és egy kanál hátával egyenletes vastagságúra ellapogatjuk. 180 C-on előmelegített sütőben 12 percig sütjük.
A sült sütőtököt kikapargatjuk a héjából és egy késes aprítóba tesszük. Hozzáöntjük a krémsajtot, lisztet, cukrot, fűszerkeveréket, sót. Összekeverjük. A tojásokat egyesével adjuk hozzá. Mikor egyneműre kevertük, akkor a keverék kb 80%át simítsuk a már megsült és kihűlt kekszes alapra. A maradék masszához keverjük hozzá a csokoládét. A csokis masszából 5-6 halmot tegyünk a sima massza tetejére és egy késsel kacskaringós mozdulatokkal keverjük márványosra. 175 C-on előmelegített sütőben süssük kb 35-40 percig. A közepe még legyen lágy, mikor kivesszük a sütőből. Ha kihűlt, tegyük legalább 2 órára hűtőbe.
Éles, vízbe mártott késsel szeleteljük, hogy a kockák oldalán is látszódjon a márványosság és ne maszatolódjon el.
A fűszerkeverék már az adventet idézi.
Megjegyzések