Földimogyorós csókok - a napkeleti bölcsektől

Ha azt mondom: karácsony, kinek mi jut az eszébe? OK, csak jó dolgokat ér mondani! Fenyőillat, narancs, fahéj, forraltbor, csomagolópapír, utcai lámpa fényében szikrázó hó. És a földimogyoró? Csak én veszek télen földimogyorót? Lehet azt egyáltalán nyáron kapni? Nem is tudom. Minden esetre mogyoróvajat lehet. Az pedig földimogyoróból készül. Emlékszem, hogy gyerekkoromban volt egy Africana nevű csokoládé. Nem igazán ízlett, de a csomagolása valamiért teljesen megbabonázott. A napkeleti 3 királyok jutott róla mindig eszembe. Eredeti recept innen.




Hozzávalók kb 30-35 db-hoz:
4 ek földimogyoróvaj szobahőmérsékleten - nem darabos, hanem sima
4 ek vaj/margarin szobahőmérsékleten
7 csapott ek cukor
7 csapott ek barnacukor
1 tk sütőpor
1/8 tk szódabikarbóna - ezt a mennyiséget nem is értem, de mivel van 1/4 tk-s mércém, így nekem nem okozott gondott ekkora mennyiség kimérése :)
1 db tojás
2 ek tej
1 tk vanília kivonat
14 csapott ek liszt
9 csapott ek graham / teljes kiőrlésű liszt
finom szemcsés kristálycukor a hempergetéshez
csokoládé gömbök/csigák/pöttyök / vagy.hívják.akárminek.

Én először a csoki halmocskákat készítettem el. Lehet boltban is venni, vagy tetszés szerinti bolti termékkel pótolni. Ehhez megolvasztottam 20 dkg étcsokoládét egy kevés vajjal. Habzsákba töltöttem, amire csillag csövet tettem és kis halmocskákat nyomtam a csokoládéból. Hűtőbe tettem, hogy teljesen megdermedjen. Ezt előző nap készítettem el. 


A vajat / margarint és a mogyoróvajat robotgéppel elkeverjük kb 30 másodpercig magas fokozaton. Hozzáadjuk a 2 féle cukrot, sütőport és a bikarbónát. Elkeverjük ügyelve arra, hogy a keverőtál szélére ragadt masszát is hozzákeverjük a többihez. Ezután belekeverjük a tojást, a tejet és a vaníliát. Adjuk hozzá a liszteket is, és keverjük homogénre. A sütőt melegítsük elő 175 C-ra. A masszából formázzunk diónyi golyókat és hempergessük meg a finom szemcséjű kristálycukorban. Nagyjából 5 cm-es távolságra tegyük őket egy sütőlemezre. Én használtam szilikon lapot alá. Elvileg a rengeteg vajnak köszönhetően nem ragadnának oda, de biztos, ami biztos. 10 percig süssük őket. A golyók szép, ujjnyi vastag koronggá változnak sütés közben.



Mikor kivettük, azonnal nyomjuk a közepükbe a csokihalmokat. Így a még meleg sütibe bele fognak olvadni. Tegyük rácsra, és hűtsük ki őket. Jól záródó dobozban célszerű a hűtőben tartani. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések