Gombaszósz barna tinóruból --- ne ragadjunk le a csiperkénél
A veresegyházi piacon a Főtéren, ott, ahol a "kolbászos" sor kezdődik, ott árul egy fiatal srác különféle gombákat. Nem gond, ha nem ismerjük, hogy mit árul, nagyon segítőkész. Receptötletet is ad a tanácstalan vásárlónak. Igaz, már vége a gombaszezonnak, de ne féljünk mirelit vagy szárított gombát használni.
Hozzávalók:
30-40 dkg gomba --- ha szárított gombát használunk, akkor a csomagoláson feltüntetettek szerint áztassuk be felhasználás előtt
2 tk olaj
1 fej lilahagyma
2 ger fokhagyma
kakukkfű
só, bors
0,5 dl száraz fehérbor
1 dl húsalaplé / víz
3 dkg vaj
2,5 dl tejszín
A hagymát, fokhagymát aprítsuk fel. A tinóru barna kalapbőrét húzzuk le. Kevéske olajat tegyünk serpenyőbe, tegyük hozzá a hagymákat.
Sózzuk meg, fedjük le, így levet enged és párolódik, nem pirul. Adjuk hozzá a gombát, kakukkfüvet és a bort.
Pároljuk, míg a bor elforr. Öntsük hozzá a húsalaplét / vizet. Adjuk hozzá a vajat is. Mikor a vaj elolvadt, és selymes lesz a szósz, öntsük hozzá a tejszínt. Addig kevergessük, míg a tejszín színe szép tejeskávé színű lesz, és kissé besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről. Szedjük ki a gombákat. A szósz paszírozzuk át egy szitán. Tegyük bele vissza a gombákat és kész is van. Igen intenzív izű lesz a végeredmény.
Egy semleges ízű, natúr sülthúshoz mindenképp próbáljuk ki. Mint például ezzel a sült csirkemellel, amihez a karakteres gombaszószon kívül csak karamellizált, tárkonyos alma volt a köret.
Megjegyzések