Banános pate a foncer --- variációk linzertésztára / vajastésztára
Ez a banános pite Jamie "30 perces kajái"-ban volt, de kész, bolti pite alappal. Nálunk nem nagyon kapni bolti pite alapot, csak piskóta alapot. Ez ne zavarjon senkit, mivel nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Főleg, ha Michel Roux útmutatása alapján készítjük.
"Franciaországban pate a foncer-nak hívják ezt a pate brisee-nél kevésbé törékeny és kevésbé kifinomult tésztát, de az íze legalább olyan jó és ropogósabb. Hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 3 hónapig is eláll."*
Hozzávalók:
250 g liszt
125 g puha vaj felkockázva
1 db tojás
1 ek cukor
1/2 tk só
40 ml hideg víz (nekem 20 ml is elég volt)
-----------
4-5 db banán
1 dl tej
4 ek cukor
2,5 dl tejszín ízlés szerint édesítve
1,5 tk vanília kivonat (cukorszirupos, nem alkoholos)
A lisztet, vajat, sót, cukrot és a tojást összemorzsoljuk, vagy a robotgép késes aprítójával morzsalékos állagúra "keverjük".
Hozzáadjuk apránként a vizet, és eldolgozzuk kézzel, míg a tészta összeáll. *A tenyerünk alsó részével 4-5 alkalommal magunktól elfelé megnyújtjuk a tésztát, amíg sima lesz. Cipót formázunk belőle, folpack fóliába csomagoljuk, és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
Ha azonnal fel szeretnénk használni, akkor nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen. Sodrás közben néha forgassuk el 90 fokkal a tésztát. Így nem fog leragadni és szellőzik is. Nyújtsuk kb 3 mm vastagra. Én 23 cm átmérőjű pite formát használtam. Ezért kb 30-35 cm átmérőjűre nyújtottam. Így nagyjából 3 mm vastag lett a tészta és pont túllógott a forma peremén. Eligazgattam a forma oldalán a tésztát. Végig görgettem a forma peremén a sodrófát, így a túllógó tészta szépen leesett. A leeső tésztából diónyi gombócot formáztam, és ezzel a tésztagombóccal odanyomkodtam a tésztát a forma oldalához, hogy a teteje kissé megemelkedjen.
Most 20 percre mindenképp tegyük hűtőbe. Így sülés közben nem fog a pite alap összemenni.
20 perc elteltével villával szurkáljuk meg az alját. Terítsünk az aljára sütőpapírt és arra szórjunk egy zacskó lencsét vagy babot a vaksütéshez. Akinek van, az természetesen a vaksütéshez használatos kerámiagöngyöket használja. Nekem sajnos nincs ilyen, de tervezem a beszerzését :)
Előmelegített sütőben 190 C-on 20 perc alatt vakra sütjük.
Ezután kivesszük a babot és a papírt, majd visszatesszük további 15 percre. 15 perc alatt gyönyörű aranybarnára sül.
A formából kivéve rácson hűtjük.
Ha fóliába csomagoljuk ezután, akkor 2 hétre is lefagyaszthatjuk. Ekkor 20 perccel a megtöltés előtt kell kivenni a fagyasztóból.
Míg a tészta a hűtőben pihen illetve sül, készítsük el a tölteléket. Ehhez 2 db banánt 1 dl tejjel turmixoljunk össze.
Egy serpenyőben 4 ek cukrot karamellizáljunk és adjuk hozzá a turmixot. Tegyük takarékra a gázlángot és kb 5 perc kevergetés után teljesen feloldódik a megszilárdult karamell, és a nedvesség negy része is elpárolog belőle.
Hűtsük ki. Mire kihűl, a tészta is elkészül.
A pite alapra terítsük el egyenletesen.
A maradék 2-3 banánt sréhen szeleteljük fel, és tegyük az előző rétegre.
A tejszínt verjük fel, és simítsuk a banánra. Én a tejszínhez vanília velőt is adtam. Csorgassunk rá vanília kivonatot.
Nagyon finom. Szerintem remek vendégváráshoz is különleges alkalmakkor. De a "szürke hétköznapok" felpezsdítésére is nagyszerű!
*(Michel Roux: Tészta Varázs 23. o.)
Megjegyzések