Epres pavlova --- hová kerüljön a máshonnan kimaradt tojásfehérje

Mindigy csodálattal néztem / hallgattam, ahogyan Nigella pavlova tortát készít. Olyan előkelő, izgalmas süteménynek tűnt. Egy dolog tartott vissza a kipróbálástól: nem szeretem a tojáshabot. A pavlova, pedig nem más, mint tojáshab megsütve. Hogy mi vitt rá arra mégis, hogy az eprespite cukrászkrémjéből kimaradt fehérjékből pavlova legyen? Egy másik sütemény: a női szeszély. De ez egy másik történet. 







Hozzávalók:


5 db tojásfehérje
375 g cukor
csipet só
1,5 tk ecet
1 csapott ek étkezési keményítő
1 tk rózsavíz (elhagyható)
250 g eper
2 tk gránátalma melasz (elhagyható)
2,5 dl tejszín (de lehet a duplája is)

A sütőt melegítsük elő 180 C-ra. 
Tepsibe tegyünk egy sütőpapírt. Hogy ne kunkorodjon fel a széle, két dolgot kell tennünk. Először is tegyük úgy, hogy a papír a tepsi felé pöndörödjön, ne pedig felfelé. A következő lépés, hogy a papír 4 sarka alá tegyünk egy csöpp tojáshabot, és azzal ragasszuk oda a tepsihez. Rajzoljunk egy kb 20-25 cm átmérőjű kört a sütőpapírra.



A tojásfehérjét verjük a sóval addig, míg megtartja a formáját. Ekkor verjük tovább és kanalanként adjuk hozzá a cukrot. Szép fényes, kemény habot kell kapjunk. Keverjük hozzá az ecetet, rózsavizet és a keményítőt. 
Halmozzuk a papírra rajzolt körre. A tetejét simítsuk el laposra, hogy rá tudjuk majd tenni a tejszínt és a gyümölcsöt.




Tegyük a sütőbe, és a sütő hőmérsékletét vegyük le 150 C-ra. Süssük kb 75-90 percet, míg kívül ropogós kéreg lesz, belül pedig mályvacukor szerű. Kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni. 
Nekem a teteje berepedezett, de ez nem probléma, mert úgyis eltakarja majd a tejszín.



Tegyük óvatosan tálra, miután a sütőpapírt lehúztuk az aljáról. 
A tejszínt verjük habbá, tegyük a kihűlt tojáshablepényre. 
Az epret vágjuk kockákra és keverjük el a gránátalma melasszal. Szórjuk a tejszínhabra. 



Nem lehet abbahagyni. De tényleg. Két ropogós réteg között az édes, szivacsos tojáshab. Ezt koronázza meg a selymes tejszínhab és a melaszos, savanykás, friss eper.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések