Diós kifli --- avagy a pozsonyi "minőségvédett" lett

Jó, nem most, hanem már 2 éve. Én úgy vagyok vele, hogy az csak jót tesz, ha szabályozzák az összetevőket. Ha silány a minőség, akkor hívják másnak! 

Az Európai Bizottság 2009. december 24-én közzétette az Európai Unió Hivatalos Lapjában [3] Szlovákia 2008. február 4-én beérkezett kérelmét a "Bratislavský rožok"/"Pressburger Kipfel"/"Pozsonyi kifli" elnevezés bejegyzésére. A bejegyzést a szlovák pék- és cukrászcéh kezdeményezte.
Németország, Ausztria és Magyarország kifogással élt a bejegyzés ellen, és ez az 509/2006/EK rendelet alapján elfogadhatónak bizonyult. A Bizottság ezért 2010. november 11-i leveleiben felhívta az érintett tagállamokat, hogy folytassák le a megfelelő egyeztetéseket.
Az országok hat hónapon belül megállapodásra jutottak, amelyről 2011. május 16-án értesítették a Bizottságot; a megállapodás tartalmazta az eredeti termékleírás módosításait és különösen a bejegyzés iránti kérelemben szereplő azon kérés törlését, amely az elnevezésnek az 509/2006/EK rendelet 13. cikkének (2) bekezdésében előírt fenntartással történő bejegyzésére vonatkozik.
Szlovákia így újra benyújtotta a kérelmét (ez 2011. szeptember 30-án jelent meg)[4], és ezt az Európai Bizottság 2012. augusztusában már jóváhagyta[5]: ekkor vált a Pozsonyi kifli hagyományos különleges termékké.[6] Az EU-bejegyzési kérelemben szereplő leírás szerint a Pozsonyi kifli formája patkó alakú, elkeskenyedő végekkel, ha a töltelék mákos, és C betű formájú ha diós. A sütemény tömege 40-60 gramm. A szárazanyag zsírtartalma minimum 20 százalék, cukortartalma minimum 12 százalék. (wikipédia)       
             


Hozzávalók: 
40 dkg liszt
18 dkg vaj
7 dkg cukor
csipet só
1 dl tej
1 dl élesztő
1 db tojás szétválasztva
---
20 dkg cukor
1 dl víz
1 db citrom reszelt héja
24 dkg darált dió
őrölt fahéj (elhagyható)

A töltelék elkészítésével kezdjük, mert annak ki kell hűlnie. A vízben felfőzzük a cukrot. Hozzáadjuk a citromhéjat, fahéjat és a diót. Jól elkeverjük. Kihűtjük.
A lisztet, vajat, sót, cukrot elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját. Ha szükséges, adjunk hozzá még tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Gyúrjuk át.


Nyújtsuk 1/2 cm vastagra. 5 cm átmérőjű fánkszaggatóval szaggassuk ki, és nyújtsuk ki a duplájára úgy, hogy négyzet alakú tésztadarabot kapjunk.



Fordítsuk úgy a tésztát, hogy az egyik csúcsa nézzen felénk. Tegyünk az egyik szélére a töltelékből, és tekerjük fel kiflialakra. 



Hajlítsuk C-betű formára. Tegyük tepsibe, tetejüket kenjük meg a kissé felvert tojásfehérjével. Kb 1 óra kelesztés után süssük meg. Vigyázzuk, ne süssük túl, mert kiszárad! Ha esetleg mégis túlsülne, tegyük nylon zacskóba. Tegyünk mellé egy almát felnegyedelve. 2 nap múlva szép olmósra puhul az alma nedvességétől. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések