Grillezett aranydurbincs kandírozott citrommal --- felejtsük el a paprikás lisztet!

Gyerekkoromban tartottunk nyulat. Étkezési célra. Termésetesen mi, gyerekek hallani sem akartunk arról, hogy nyúl kerüljön a tányérunkba! Amikor mégis valamilyen formában az került elénk az asztalra, akkor anyukám azt mondta, hogy az nem nyúl. Dehogyis! Az hal! Mivel a halat csak a testvéreim ették meg, nekem az csirkecomb volt. Így mindenki megnyugodott. Azóta változott a helyzet. Megeszem a halat is. :) 
Ehhez a fogáshoz az ötletet Gordon Ramsay: Mennyei halételek könyvéből merítettem. 






Hozzávalók:
1 db aranydurbincs - ez  2 főnek elgendő
1 csokor petrezselyem
1 db citrom
3 gerezd fokhagyma
só - én füstölt, citromos sót használtam
1 dl száraz fehérbor
5 dkg cukor
1 db citromfűszár - elhagyható

Először a citromot kandírozzuk. Egy jó ujjnyi részen vágjuk le a megmosott citrom héját - a fehér, kesernyés részt lehetőleg ne - és tegyük félre a halhoz. Vágjuk le a citrom két végét és karikázzuk fel vékonyan, nagyjából 5 karikára.  Tegyük a cukrot gyorsforralóba, öntsünk hozzá 1,5 dl vizet és kevergetve olvasszuk fel. Adjuk hozzá a citromfűszárat. Növeljük a lábos alatt a hőt, tegyük bele a citromkarikákat és gyöngyözve forraljuk 1 percet. Vegyük le a tűzről és a vízben hagyjuk kihűlni. Készíthetünk dupla mennyiséget is. Ekkor amit nem használunk fel, tegyük üvegbe, öntsük rá a levét és lefedve tartsuk a hűtőben. 



A halat pikkelyezzük le. Célszerű egy nagyobb nylonszatyorba tenni, és úgy pikkelyezni. Így kevesebb pikkely fog a konyha legtávolabbi zugába is elrepülni. 



Vágjuk le az uszonyát, mert erősen szúrós, így elkerülhetjük a baleseteket.



Belezzük ki és mossuk meg kívül-belül. Sózzuk meg kívül és belül is. 



A darabka citromhéjat, petrezselymet és a fokhagymát vágjuk apróra. Tegyük a hal hasüregébe.
Egy serpenyőben vagy grillrácson grillezzük meg a hal mindkét oldalát, hogy a bőre megpiruljon. Ehhez ha serpenyőt használunk, akkor kevés vajat hevítsünk a serpenyőben és arra tegyük a halat. Ha grillserpenyőt használunk, akkor a halat locsoljuk meg olíva olajjal vagy fújjuk le taranttal. 



Mikor mindkét oldalán megpirult a bőre, óvatosan tegyük át egy hőálló tálba. Nekem kicsit leragadt a bőre, aki nálam ügyesebb, annak biztosan gyben marad :) . Fedjük le a citromszeletekkel, öntsük alá a bort (esetleg vizet) és toljuk a forró sütőbe. Ha szükséges, fedjük le alufóliával. Kb 10-15 perc alatt átsül.


Amíg sül, készítsünk hozzá salátát. Akár egy "tartalmasabb" görögsalátát vagy csak pár marék borsmustár levelet öntsünk nyakon egy kevés vinegrettel (1,5 dl olívaolaj + 0,5 dl fehérborecet + 1/4 citrom leve + 1 tk dijoni mustár + só + bors ---- tegyük egy kisebb befőttes üvegbe. Csavarjuk rá a tetejét és alaposan rázzuk össze. Csak a tálalás előtt locsoljuk a borsmustár levelekre) 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések