Spárgakrémleves angol sajtos-pirítóssal
Ültettem a kertbe spárgát. Kb 2 éve. Azt tudtam, hogy csak 3 év után fordul termőre, de semmi jelét nem mutatta, hogy egyáltalán megfogant. Aztán idén egy vékony kis spárgasíp furakodott át a veteményes göröngyei között! Aztán jobban szétnéztem, és még 3 tő spárganövényt találtam. De ezek valami fura oknál fogva csak 2 éves növények. Ők jövőre növesztik az első sípjukat. Nem gond. Az elkövetkezendő 20-30 évben 4 tő spárgáról tudok szüretleni. :)
Hozzávalók:
zöldspárga
só
bors
cukor
zölség v húsalaplé
tejföl
A spárgák végét ujjnyi vastagon vágjuk le ha már kiszáradt és dobjuk ki. A csúcsokat is vágjuk le, tegyük félre. A maradék részt, ha már nem friss akkor az alsó részén egy zöldséghámozóval vékonyan meghámozhatjuk és daraboljuk fel.
Tegyük fazékba, öntsük fel az alaplével (vagy vízzel és adjunk hozzá leveskockát), sózzuk, borsozzuk és szórjunk hozzá egy kevés cukrot. Fedjük le. 15 perc után tegyük bele a spárgacsúcsokat is. Ez a növény legzsengébb része, ezért jóval kevesebb főzést igényel. Főzzük még 5 percet. Szedjük ki a csúcsok egy részét a tálaláshoz, a többit pürésítsük. Keverjük bele a tejfölt és ha kell még fűszerezzük. Tálaláskor adjuk hozzá a spárgacsúcsokat és kínáljunk mellé angol sajtos-pirítóst!
Angol sajtos-pirítós hozzávalói:
2 db zsemle v 4 szelet kenyér
2-3 ek tejföl
1 db tojássárgája
jó nagy marék reszelt sajt
1-2 tk mustár
1 tk worchester szósz
só, bors
A zsemlét vágjuk félbe és tegyük be a sütőbe a grill alá. A többi hozzávalót keverjük össze. A megpirult zsemlére / kenyérre kenjük rá, és tegyük vissza a grill alá, amíg a sajtszósz rápirul.
A sokat használt kruton ideális alternatívája ez a savanykás, frissítő pirítós. Kevesébé karakteres krémlevesekhez érdemes kipróbálni!
Megjegyzések