Sárgabarackos kölestorta --- országtorta otthon zila tortaformával
Az utóbbi időben elhanyagoltam a zila tortaformámat. Roni születésnapjánál nem találhattam volna megfelelőbb alkalmat, hogy újra elővegyem. Szerencsére már egész sok recept található a neten a formához, hideg-meleg és édes-sós variációk között válogathat egy ilyen remek tortaforma tulajdonosa.
Ezen a linken videós segédanyag is rendelkezésre áll a sárdabarackos kölestorta elkészítéséhez. Kicsit időigényes, de megéri a ráfordított időt.
Hozzávalók:
29 dkg hántolt köles --- én a CBA-ban vettem, szerintem minden kicsit nagyobb üzletben fellelhető. 1/2 kg-s zacskós kiszerelés 700,- Ft körül volt
1,1 l tej
26 dkg cukor
1/2 dkg só
1 db vaníliarúd
6 dkg vaj
1 db citrom reszelt héja
a többi hozzávaló felsorolását a készítés menete közben folytatom
Melegítsük fel a tejet.
Eközben a kölest forró vízben alaposan mossuk át, hogy az állott, fura szag már ne érződjön bene. Nekem ehhez bő 1,5 l forróvízre volt szükségem. Szűrjük le és adjuk a felmelegített tejhez.
Tegyük bele a sót, és a felhasított vanília kikapart magját és a hüvelyt is.
Kevergetve főzzük puhára a kölest. Ez nagyjából 10-15 perc. A köles magába szívja a tejet, jól megagad.
Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a cukrot, vajat, citromhéjat.
Vegyük ki a vaníliahüvelyt. Ezt ha lemossuk és megszárítjuk, tehetjük egy cukorral teli üvegcsébe is, pár nap múlva finom házi vaníliás cukrot kapunk.
A főtt kölesből szedjünk ki 50 dkg-ot és tegyük félre.
Hozzávalók:
a maradék főtt köles --- az, ami az 50 dkg elkülönítése után megmaradt
3 db tojás
3 dkg mandula liszt --- teljesen tökéletes a készen kapható darált mandula
7 dkg őrölt lenmag vagy lenmagpehely --- lenmag sok helyen kapható, de a lenmagpelyhet is beszerezhetjük bármelyik bioboltban.
6 dkg túró
A zila tortaforma magasabb (4 cm-es) karimáját csomagoljuk be sütőpapírral. A videós linkben megtaláljuk a segítséget, hogy hogyan is kell. Én csak 1 réteg papírba csomagoltam és azt taranttal fújtam be, hogy ne ragadjon. Tarant (növényi olaj spray) hiányában kenjük be a papírt olvasztott vajjal. A főtt köleshez adjuk hozzá az áttört túrót, a mandula lisztet és a lenmagot. Jól keverjük össze.
Ezután keverjük hozzá a tojásokat egyesével. Ekkor már eléggé lehűlt a kölesalap, és nem fog a tojás kicsapódni benne.
Öntsük bele a becsomagolt karimába és előmelegített sütőben 180 C-on süssük 45-50 percig. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e.
Mikor megsült, vegyük ki a sütőből, vágjuk körbe a karima mentén, és borítsuk rácsra. Húzzuk le róla a papírt.
Hozzávalók:
a félre tett 50 dkg főtt köles
10 dkg darabolt sárgabarack --- én konzerv barackot használtam
5 dkg barack öntet --- elkészítését ld lentebb
1,5 dl felvert tejszín
6 db lapzselatin --- ez pont egy csomag lapzselatin
Mossuk el a karimát, amit a sütéshez használtunk és tegyük a szilikon formába. Fújjuk ki taranttal, vagy kenjük ki alaposan olvasztott vajjal. Tegyük a formát egy tálcára.
A főtt köleshez keverjük hozzá a feldarabolt barackot, a baracköntetet és a felvert tejszínt.
A zselatinlapokat tegük hideg vízbe 5 percre, majd nyomkodjuk ki a vizet. Egy edényt tegyünk a tűzre, öntsünk bele 4 ek vizet, dobjuk bele a kinyomkodott zselatint. Kis lángon, kevergetve oldjuk fel. Amint felolvadt, azonnal zárjuk el a gázt.
Keverjük a tejszínes, barackos köleshez.
Töltsük bele a masszát a szilikon alapba. Mikor a formát megtöltöttük, a tálcát (amin a tortaforma van) erősen ütögessük az asztalhoz, hogy az alulra szorult levegő ki tudjon jönni.
Tegyük a tetejére a kihűlt tortaalapot.
Tegyük pár órára a mélyhűtőbe.
Hozzávalók:
27 dkg sárgabarack --- én konzerv barackot használtam
7 dkg cukor
4,5 g pektin --- én 3:1 befőző dzsemfixet használtam
A barackot turmixoljuk össze, majd forraljuk fel.
A cukorban keverjük el a pektint / dzsemfixet és adjuk hozzá. Kevergetve forraljuk fel ismét.
A tortát 4 óra múlva vegyük ki a hűtőből. Egy tálat tegyünk a tetejére. Fogjuk jól oda, és fordítsuk át az egészet, hogy a tár kerüljön alulra. Óvatosan távolítsuk el a szilikonformát.
Az üregekbe egy szószos kanál segítségével csorgassunk a barack szószból.
Ha nincs szószos kanalunk, akkor kicsi kancsóba öntsük a barack öntetet és annak a segtségével könnyen meg tudjuk tölteni a tortát.
Hozzávalók:
étcsokoládé
kevés vaj
felezett sárgabarack
kb 1 csapott tk zselatin
Az étcsokoládét a vajjal olvasszuk meg. Egy sütőpapírra rajzoljunk 2 db párhuzamos vonlat kb 5 cm távolságra.
Egy ecset segítségével vastagon kenjük meg a papírt a 2 vonal között az olvadt csokoládéval.
Tegyük hűtőbe.
Mikor megdermedt egy éles késsel vágjuk fel háromszögekre és tegyük a tortára a darabkákat.
A porzselatint 1/2 dl vízben oldjuk fel a csomagoláson leírtak szerint. A barackok domború felét egy ecset segítségével kenjük meg az olvadt zselatinnal. Lehet 2 rétegben is.
A barackokat tegyük a csokoládé háromszögekre.
Zila forma hiányában elkészíthetjük a tortát egy kapcsos formában is.
Süssük meg az alapot.
Mikor kihűlt, öntsük rá a tejszínes-zselatinos réteget.
Tegyük hűtőbe.
Dermedés után pattintsuk le a kapcsos karimát.
Díszítsük a csokoládéval és a barackkal.
Kistányérra öntsünk a szószból és erre tegyük a tortaszeletet.
Igaz, hogy nincs kész annyi idő alatt, mintha piskótát sütnénk és azt jó(rossz) szokás szerint megkennénk kívül belül cukros vajjal. De nem véletlenül volt ez az Ország tortája!
Megjegyzések