Cukkínis carbonara
Elég eg tő cukkínit venni a piacon tavasszal, utána csak öntözzük bőségesen, és egész nyáron lesz cukkíni a pizzánkra vagy a tésztánkra.
Hozzávalók 2 főre:
2 db bébicukkíni --- lehet 1-1 zöld és sárga, hogy színesebb legyen
ujjnyi széles bacon
1/2 dl tejszín
2 db tojássárgája
só, bors, kakukkfű
10 dkg reszelt parmezán
penne
A tésztát sós vízben al dente-re főzzük.
Míg a víz felforr, elkészítjük a ragut. A cukkínit hosszában vágjuk félbe, majd megint félbe. A középső, magos, keskeny részt vágjuk ki. Sréhen ujjnyi vastagra vágjuk fel, így a pennéhez hasonló lesz a formája.
A szalonnát is hasonló nagyságú csíkokra metéljük.
1 ek olajat hevítsünk, és pirítsuk meg rajta a szalonnát.
Tegyük hozzá a cukkínit. Fűszerezzük. Kissé pároljuk meg, de ne főzzük szét!
A tejszínnel keverjük el a sárgáját. Adjuk hozzá a sajtot is.
A megfőtt tésztát keverjük a cukkínihez úgy, hogy egy kevés főzővíz is kerüljön a serpenyőbe. Mikor már nem sistereg, öntsük rá a tojásos-tejszínes keveréket is. Így már nem olyan forró, nem fog a tojás kicsapódni. Pár percig kevergessük közepes hőfokon, míg a tészta a szaftot kissé magába szívja. Tálaláskor szórjuk meg még egy kevés pamezánnal.
Megjegyzések