Péksütik
Ezeket Limara pékségéből szereztem. Reniéknél aludtunk egy mozi-maratont követően, és ezzel leptem meg a többieket reggelire. Én annyival egészítettem ki Limara receptjét, hogy a kisült, még forró kakaóscsigákat meglocsoltam egy kevés forró, cukros tejjel. Isteniek voltak.
Nigella Hogyan váljuk házi istennőkké című könyvéből való, dán vajastésztából készült az én croissant-om receptje. Ez is nagy sikert aratott. Én legjobban a sajtos-sonkásat szeretem. A mozizást követő reggelre készült.
Limara jól bevált fehér kenyere nekem is jól bevált. Tönköly liszt nem lévén otthon, ezért helyette rozs és tk liszt keverékével "dobtam" fel az alap receptet.
Egyik kedvencem ez a lekváros táska. Tésztájához 1-1-1 arányban van liszt, vaj és túró. Csipet só, fél csomag sütőpor és egy csomag vaniliás cukor szükséges még. Az összegyúrt tésztát kb 1 órát hűtőben pihentetem. Fél cm vastagra nyújtom, és anyukám világ bajnok fekete ribizli lekvárjával töltöm. Tojjással megkenem és 15 perc alatt kb 200 C-on megsütöm. Letakarva napokig is elállna, ha hagynánk :-)
Igen, bevallom, megint Limaránál jártam. Ez a sokmagvas rozsos kenyér a körömpörkölthöz készült. Rém büszke voltam magamra. Nővéreméket láttuk vendégül, és még ő is megdicsérte, pedig nem szokása, hogy engem fényezzen. Az újonnan vett kihúzható kenyérformámban sütöttem. Tetejét az egyik körúti arab fűszeresnél vett kenyér-fűszerkeverékkel szórtam meg. A római köményt aztán lekapargattam róla, túl intenzívnek találtam. Pedig darálva az egyik kedvencem :-(
Megjegyzések