Burma börek -- zöldséges-csirkés börek


Kb. 22 évvel ezelőtt ettem ilyet. Elég bizarrul hangzik, az egy májas börek volt. Már amennyire ilyen távlatba vissza tud az ember emlékezni. Talán Mostarban jártunk, vagy valahol a környékén. Egy kis piacon vettek ilyet anyukámék. Kérdezték, hogy kérek-e. 10 évesen nem volt nagy bizodalmam sem a májas, sem a sós túrós süteményekhez, ezért nem kértem. Többször is megkérdezték anyukámék, hogy tuti nem kérek, mert utána már hiába, de én jól meggondoltam, és nem kértem. Aztán anyukám volt olyan jó fej, hogy nekem adta az ő utolsó falat májasát. Naaaagyon jó volt! Az azóta eltelt 22 év sem feledtette velem az ízét. Ezért is örültem neki, hogy a youtub-on ezt megtaláltam.



Hozzávalók:

2 pohár langyos víz
1/2 cs élesztő (friss és szárítot egyaránt jó)
1 tojás + 1 tojásfehérje
kb 1-1,5 dl olaj
2 tk só
annyi liszt, amennyit felvesz.



kb 15-20 dkg vaj +margarin


fetasajt (én a sajt helyett zöldségeket és csirkemell filét apróra felkockáztam, kevés vajon megpároltam, sóztam-borsoztam, és ezzel töltöttem a tésztát)


1 db tojássárgája
1 dl tej


A tésztához a vizet az olajjal, a tojással és a tojásfehérjével, az élesztővel és a sóval elkeverjük. Hozzáadunk annyi lisztet, amennyivel lágy, könnyen gyúrható tésztát kapunk. A lisztet apránként adagoljuk, és akkor biztosan nem lesz kemény, morzsálódós tésztánk. 
A tésztát lisztezett felületre tesszük, letakarva pihentetjük kb 30-40 percet. 
Közben a fetát egy villával elmorzsoljuk, vagy megpároljuk a zöldségeket és a húst. 
A vajat és a margarint egy külön edényben megolvasztjuk.  
A tésztát 5 részre osztjuk, egyenként kicsit átgyúrjuk. Lisztezett felületen nagyon vékonyra kinyújtjuk. 
Megkenjük az olvasztott vaj+margarin keverékével és ráterítjük a következő réteg vékonyra kinyújtott tésztát.  Ezt is megkenjük, ráterítjük a 3. réteg tésztát. 
Megkenjük és a töltelék felét eloszlatjuk rajta.
Ráterítünk a 4.  réteg tésztát. 
Megkenjük és eloszlatjuk rajta a maradék tölteléket és befedjük az 5. réteg tésztával. 
Ezutána tészta széleit levágjuk úgy, hogy nagyjából négyzet alakú legyen. 
A levágott széleket rátesszük a tészta közepére szépen egymás mellé. 
Feltekerjük a tésztát. 



A feltekert rudat óvatosan nyomkodva egyre vékonyabb rúddá "sodorjuk", amíg nagyjából 4-5 cm átmérőjű lesz. Félbe vágjuk. 
Ezeket is óvatosan nyomkodva tovább vékonyítjuk kb 3-4 cm átmérőjűvé. 
Ekkor a rúd 2 végét megfogva ellentétes irányba csavarjuk párszor. 




Kb 3 ujjnyi vastag darabokra vágjuk és egymás mellé tűzálló tálba tesszük a darabokat. 




A tejben elkevert tojásárgával megkenjük. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. 

Banu Atabay rengeteg jó videót készített. Érdemes őket megnézni!





update: Mindig ugyanekkora adagot készítek, azonban egyre vékonyabbra tudom sodorni a megtöltött tésztát. Így egyre hosszabb rudakat kapok. Aminek az az eredménye, hogy egyre több darabra tudom vágni. Az utóbbi időben már ebből az adagból 2 tepsi börek lesz.  Ekkora mennyiség már nem fogy el 1-2 nap alatt. Legutóbb lefagyasztottam másnap reggel, ami nem fogyott el. Mélyhűtő tasakba tettem, szorosan egymás mellé. Megpróbáltam a levegőt a legtökéletesebben kiszorítani a zacskóból és lezártam. 2 hónap múlva vettem elő, mikor a befőzéssel úgy elment a nap, hogy vacsorafőzésre már nem jutott az időmből. Bekapcsoltam a sütőt 200 C-ra. A fagyott börekdarabokat alufóliára tettem, szorosan betekertem a fóliával. Rátettem a csomagot egy tepsire és 20 percig sütöttem. A 20 perc végére teljesen átmelegedett, és olyan friss volt, mintha most készültek volna el. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések