Perrunillas - a spanyol, ánizsos teasütemény

UPDATE: Majdnem 20 éven át a hagyományos adventi süteményem a mézeskalács volt. Volt. Zoli nem szereti, így nem nagyon van értelme csinálni, mert nem fogy el. De megtaláltam az új kedvencet. Remek adventi aprósütemény. Ne riasszon el senkit az első látásra rengetegnek tűnő mennyiség. Garantáltan hamarabb elfogy, mint a karácsonyig hátralévő idő.  Legalább is tavaly így volt, és tutira az idén sem lesz másként. 


Tajvanon jártam. Na jó, csak virtuálisan, Hilmarnál. Ismét találtam nála valami egészen különlegeset. Úgy gondoltam, hogy ezt a spanyol tradicionális édességet ki kell próbálnom. Jól gondoltam, remek lett. Az ánizs mentolossága és a citrusok frissessége igazi adventi, könnyed süteménnyé varázsolják ezt az aprósüteményt. Hilmarnál megtatáljátok az eredeti, tradicionális receptet is. Hilmar is és én is kicsit alakítottunk rajta imitt-amott.
Még tegnap délután kezdtem el készíteni. Kicsit sokáig tartott. Nem volt pucolt mandulám ugyanis. Ezért a nappali közepén a szőnyegre letettem egy vastagabb vágódeszkát, hoztam egy kalapácsot, és megtörtem a Renitől kapott kicsi zacskó mandulát. Törés közben természetesen a héj szanaszét repült. A sütögetésből ezért jelentős időt vett el a nappali felporszívózása.

Perrunillas

Hozzávalók:
5 dl zsiradék  (nálam 3 dl zsír, 2 dl olaj az eredeti 5 dl zsír helyett)
1 db citrom reszelt héja
1 db lime reszelt héja
1 db kisebb narancs reszelt héja
10 dkg durvára aprított mandula
10 dkg durvára aprított dió (eredetileg 20 dkg mandula, de nekem csak enni lett)
1 ek ánizsmag
1/2 dl brandy
6 db tojás 
30 dkg cukor (az eredeti 50 dkg cukor helyett)
20 dkg nádcukor
1 kg liszt
1/2 tk szódabikarbóna
Tetejére:
3 db tojásfehérje x
2 tk porcukor
maroknyi durvára darabolt dió v mandula
jégcukor



A felolvasztott, de nem forró zsiradékot elkeverjük a citrushéjakkal, aprított magvakkal, ánizzsal, cukorral. Alaposan elkeverjük. Elővesszük a brandyt és azt is hozzáöntjük. (Ez nekem szintén időigényes volt. Mivel brandyt csak sütéshez/főzéshez használunk, ezért az van leghátul. Tehát mindent le kellett pakolni előle. Szuper, megvan a brandysüveg a leghátsó sorban. Elővesz, kimér, beleönt, visszatesz leghátulra. Visszapakol elé. 1 üveg kimarad. Miért is tudnám visszatenni az összes üveget a szekrénybe?! Üveget tologat, levesz, visszatesz, tologat, levesz, visszatesz, sehogy se fér. Jön a remek ötlet! Valamelyik üveget nem teszem vissza, megiszom a tartalmát, és már be is tudom csukni a szekrényajtót. Van lime-om, a kertben van menta, jöhet a CubaLibre. Szóval a Bacardis üveg marad kint :-) Újabb probléma. Félig van, ezt macerás lenne sütés közben "elszopogatni". Mentő ötlet: a Baileys alján csak egy ujjnyi van) A tojásokat egyesével hozzákeverjük, majd jöhet  a szódabikarbónával elkevert liszt. Nem kell megijedni, nem kapunk homogén, könnyen nyújtható tésztát. 

Amit kapunk, azt kb 1 cm vastagra nyújtjuk, aprósüti formával kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük. Ehhez a művelethez segítségünkre lehet egy spatula, mert eléggé omlós, morzsalékos a tészta. A tojásfehérjékhez hozzáadjuk a porcukrot, lágy, leheletnyi habbá verjük. Ecset segítségével apró habhalmokat teszünk a korongok tetejére, amit megszórunk dióval/mandulával és jégcukorral. Előmelegített sütőben 180C-on kb 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Remek sütemény adventre. Ebből az adagból több mint 80 db lett. Kitart egy ideig. 

x : Mikor fagylaltot, sodót vagy brülét készítek, rengeteg tojásfehérje marad meg. Majdnem minden esetben zacskóba öntöm, ráírom, hány db fehérje van benne és lefagyasztom. Ilyenkor csak előveszem, felenged és már használható is. De akár egy rántottához is hozzá lehet keverni a maradék fehérjéket. Vagy habcsók, esetleg pavlova torta készítésére is kiváló. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések