Sütőtökös kenyér
UPDATE: a kenyér világnapjára megsütöttem megint, már sokadjára. Még mindig nagyon nagy kedvenc.
Tegnap este sütőtökös kenyeret sütöttem. Már majdnem éjfél volt, mire elkészült. Reggel munkába indulás előtt csináltam pár képet róla. Ritka rosszul sikerült képek lettek, de ez van :-) . Legújabb kedvencem Hilmar oldalán találtam a receptet, kicsit alakítottam rajta. Hilmarnál minden nagyon gyönyörű! Kalandozzatok nála bátran, megéri! A sütőtököt gyerekként nem nagyon szerettem. Vagyis nem nagyon kaptam, így nem tudom, szerettem-e. Az édesburgonya olcsóbb alternatívájaként azonban már többször készítettem húshoz köretnek. Eddig inkább az édesburgonyára szavaztam. De ez a kenyér nagyon bejött! Épp csak annyira édes, hogy ne csak desszertkenyérként állja meg a helyét, hanem sós feltéttel is nagyon finom kontrasztot alkosson.
Sütőtökös kenyér
Hozzávalók
15 dkg sütőtök (pucoltan)
30 dkg liszt
1 ek sikér (csapott ek)
1 tk szárított élesztő (csapott tk)
1/4 tk só
1 db nagy tojás
2,5 tk méz
1/3 dl tej
3 dkg szobahőmérsékletű vaj
_______________________
tökmagolaj
tökmag a megszóráshoz
A sütőtököt megfőzzük, ha több időnk van, sütőben is megsüthetjük. Villával összetörjük. A vaj kivételével az összes hozzávalót összekeverjük. 2 percig alacsonyabb fokozaton dagasztjuk, majd magasabb fokozatot 3 percig. Hozzáadjuk a vajat, és addig dagasztjuk, míg az edény falától elváló, rugalmas tésztát kapunk. A kelesztőtálat a tökmagolajjal kiolajozzuk, beletesszük a tésztát, és meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát (kb. 1 óra). Lisztezett felületre borítjuk, a levegőt kipaskoljuk a tésztából. Gömbölyítjük és letakarva 20 percet állni hagyjuk. A kezünkkel téglalap formára lapogatjuk, és veknivé formázzuk vigyázva, mert meglehetősen lágy a tészta. Vízzel megpermetezzük, megszórjuk a tetejét és az oldalait tökmaggal. Formába helyezzük, és kb. 50-60 percig kelni hagyjuk. 180 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Én kb 25 perc után párásítottam a sütőt. Ehhez egy tálka vizet tettem a sütő aljába. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Megjegyzések