Bodzás-őszibarackos sütemény
Elmesélem úgy, ahogy történt. Nem hallgatok el semmit. Aztán gondol mindenki, amit akar. Mert lehetne úgy is, hogy hibáztatok mindenkit, hogy mossam magam. Attól még nem változna a végeredmény. Ami ez a sütemény. A vélemények megoszlanak a sütiről. Akkor kezdem az elején.
Az úgy volt, hogy elmentünk a piacra. Zoli Áronnal a kocsiban maradt, én meg elrohantam gyümölcsöt venni. Rohantam, mert Zoli nem szeret sokat várni, Áron meg a maga 3 hónapjával nem nagyon érti, hogy anya mindjárt jön, addig nem tuduk menni. És különben is, csak áfonyát és málnát szerettem volna venni. Múlt héten rengeteg áfonya volt, most nem láttam sehol. Szuper. Végül az egyik árusnál találtam! Ójessssz! Alig győztem kivárni, míg elmegy az előttem lévő vevő. Nem értem, miért trécselnek vadidegen emberek a piacon egymással, miközben én rohannék vissza a kocsihoz. A gyerek tuti üvölt már. Na végre, elment az előttem lévő, én jövök:
- Jó napot! Mennyibe kerül az áfonya kilója?
- 400 Ft.
Ekkora mák!!!! Ez aztán a szerencse!
- 2 kg-ot kérek!
Kiméri.
- Alig maradt. Nem viszi el ezt a keveset is?
- Jó elviszem a maradékot is. - csak iparkodj már, mert baromira sietek - gondolom magamban.
- Mit fog belőle készíteni?
- Beteszem a mélyhűtőbe, süteménybe lesz. - De ezt már csak úgy háttal vetettem oda, mert siettem vissza a kocsihoz.
Gyors vettem egy dobozka málnát, 1 üveg mézet, 2 csokor rózsát, 1 doboz fekete szedret. Egy majd 1,5 m magas fügefát 4 db zöld fügével az ágain, sajnálkozva hagytam ott, hogy nincs több kezem, nem tudom elvinni. Rohantam is vissza a kocsihoz. Természetesen visszafelé egy csomó árusnál láttam áfonyát. 1.600 és 2.100 Ft körüli áron. Nem értettem, hogy miért adják olyan drágán, amikor én 400,- Ft-ért vettem. Na igen, rám mosolygott a szerencse. Vissza is értem a kocsihoz, gyerek sem sírt, mehettünk haza. Otthon másnap válogatnám az áfonyát, hogy zacskókba tegyem és irány a frigó. Megmosolygom a kupac tetején figyelő aprócska fürt bodzát.
- Nocsak. Te hogyan pottyantál az áfonyák közé?
Bekapok egy bogyót. Uhhhhhh, ez de rohadt keserű!!!! Na még egyet. Blöööööö.
- Na mennyi bodzafürtöcske hullott ebbe bele?! - csodálkozok. De aztán elkezdett összeállni a kép:
- 400 Ft / kg ---- az árus furán kérdezi, mit csinálok belőle ---- baromi keserű ----- VETTEM 2,7 KG BODZABOGYÓT!!!!!!!
1) Ha vittem volna magammal a gyereket a kengurúban, akkor nem rohantam volna, megnézem, mit is veszek.
2) Ha mondja az arus, amikor megkérdeztem, mennyibe kerük az ÁFONYA, hogy ez kérem szépen nem áfonya, hanem bodza.
De ugye a sok ha-ha-ha nem változtat azon, hogy tele van a hűtőm bodzával. Mit kezdjek vele???? Fel a netre, google-ba beír: bodza recept illetve elderberries recipe. Meg is találtam ezt a receptet. Megkérdeztem, hogy ez a fanyar, kesernyés íz eltűnik a bogyókból? Egy kedves blogger meg is válaszolta, hogy igen, kifejezetten édessé válik. Na talán mégis jó lesz ez :) Megcsináltam.
Őszibarackos-bodzás sütemény
Hozzávalók:
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
20 dkg nádcukor --- nekem pont kifogyott, így fele-fele arányban normál-, és nádcukor keverékét tettem bele
4 db tojás
2 tk vanília kivonat
20 dkg liszt
1½ tk sütőpor
4 db őszibarack --- Zoli este hozott egy kosár őszibarackot, így én azzal csináltam
30 dkg bodzabogyó --- eredetileg 20 dkg kell, de mivel nekem RENGETEG bodzám volt, szórtam rá bőven
2 ek jégcukor
1 ek porcukor
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Én egy nagyjából 25x35 cm-est használtam.
A puha vajat habosra verjük a cukorral és a vaníliával. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, azokkal is kikeverjük. Majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és simára dolgozzuk. A masszát a tepsibe simítjuk.
Kirakjuk a tetejét a meghámozott és gerezdekre vágott őszibarackkal, a szeletek közé szórjuk a bodzát, és az egész tetejére szórjuk a jégcukrot.
Az előmelegített sütőben 190 C-on 35 percig sütjük, illetve amíg megsül. :) Ezt le tudjuk ellenőrizni úgy, hogy egy fogvájót beleszúrunk a süti közepébe és kihúzzuk. Ha nem ragadt rá nyersen a sütemény tésztája, akkor megsült a belseje is.
Kivesszük és még melegen meghintjük porcukorral.
Mint írtam, megoszlanak a vélemények róla. Nekem nem ízlett. Illetve, ha kikapargattam a bodzát a sütiből, akkor egy remek süti lett belőle. Marika, Zoli, Tomi szerint jó kis süti lett. :)
Megjegyzések