Csirkestefánia

A stefánia paprikás-fokhagymás "vadsága" helyett a petrezselyem és a kakukkfű frissessége. 



Hozzávalók:
1 kg csirkemell filé darálva
30-40 dkg sonka --- célszerű nem kerek sonkaszeleteket vásárolni, mert azzal nehezebb kibélelni a formát
2 db tojás
2,5 dl tejszín
1/2 csokor petrezselyemzöld felaprítva
1/2 csokor kakukkfű levelei lecsipkedve
só, bors
főtt tojás
vaj


Egy őzgerincformát vagy püspökkenyérformát kivajazunk, kibéleljük a sonka szeletekkel úgy, hogy a végük túllógjon a forma peremén. 



A darálthúshoz keverjük a tojásokat, tejszínt, zöldfűszert. Sózzuk, borsozzuk. A kibélelt formát félig töltjük vele. Kicsit az asztalhoz ütögetjük a formát, hogy a bent rekedt levegő kijöjjön. Kanál hátával mélyedést készítünk a massza közepébe a tojások számára. A megpucolt főtt tojások 2 végét levágjuk és végigrakjuk a formát. A maradék masszával betakarjuk. Ismét ütögessük a formát az asztalhoz, és fedjük be a maradék sonkával. 



Kenjük meg vajjal a tetejét, takarjuk le alufóliával. Egy tepsibe tegyük bele a formát és öntsünk annyi vizet, hogy a formát félig ellepje. 180 C-on páruljuk kb 1-1,5 órán át. Mikor kész, nehezéket tegyünk a tetejére pl. dobozos tejet, lisztet és hagyjuk a formában kihűlni. 



Melegen és hidegen is finom. Hidegtálak szereplője is lehet, vagy egy szelet kenyérre téve pár karika paradicsommal gyors uzsonna válik belőle.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések