Kenyér napraforgó liszttel --- tegnap volt a kenyér világnapja
Október 16-án tartják a kenyér világnapját. Tavaly az igazán különleges sütőtökös kenyeret sütöttem. Nem is olyan nagy kunszt kenyeret sütni, bátran süssön mindenki!
Hozzávalók:
5 dkg napraforgó liszt --- legegyszerűbben úgy jutunk hozzá, ha a napraforgó magját (természetesen héj nélkül) finomra őröljük
30 dkg simaliszt
15 dkg durum liszt
1 ek sikér --- ha nem BL55-ös lisztet használunk, el is hagyhatjuk. de ha azt használunk és nem teszünk bele sikért, az sem olyan nagy gond
1 ek búzacsíra
4 ek pehelyheverék --- árpa-, búza-, rozs-, és zabpehely
2 tk só
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
2 ek olaj
csipet aszkorbinsav --- az élesztő munkáját segíti, de nélküle is jó lesz
annyi víz, hogy rugalmas tésztát kapjunk --- ez kb 2 dl, de apránként adagoljuk hozzá
A hozzávalókat összekevertem, 10 percig dagasztottam. Meleg helyen hagytam, hogy a duplájára keljen. Ez nagyjából 45-60 perc. Átgyúrtam, sütőpapírral bélelt formába tettem és hagytam, hogy a duplájára keljen. Éles pengével bevágtam a tetejét és hagytam, hogy a vágás mentén szétnyíljon a tészta. Ez nagyjából 5 perc. 200 C-on előmelegített, párás sütőben 45 perc alatt megsütöttem.
Igaz, hogy csak kevés napraforgó lisztet tartalmaz, mégis érezni a napraforgó vajas, meleg őszi aromáját.
Megjegyzések