Túrós batyu --- a retró mindig divatos :)

Ahogy mondani szokták: igazi békebeli. Jó foszlós tésztában. De hogy legyen benne egy kis csavar, házi szilvalekvárt is tettem bele.


Hozzávalók:
30 + 5 dkg liszt
3 + 15 dkg vaj
1 db tojás
2 ek cukor
2,5 dkg élesztő
csipet só
2 dl tej

------
50 dkg túró
1 db tojás
5-10 dkg mazsola
cukor
(szilvalekvár)

A 30 dkg liszthez adjuk a 3 dkg vajat, tojást, só, cukrot, élesztőt és a tejet. Tésztává gyúrjuk, pár percig dagasztjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Míg kel, a maradék 5 dkg lisztet a 15 dkg hideg vajjal összegyúrjuk és a hűtőbe tesszük. 
A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, lehetőleg négyzet alakúra. 
A vajat szintén kinyújtjuk, valamivel kisebbre, mint a tésztát. 
A kinyújtott vajat a tésztára tesszük. 
A tésztát 2x félbe hajtjuk, úgy, hogy végül ismét négyzetet kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Én kb 15x15 cm-es négyzetekre vágtam, így 10 db kb 10X10 cm-es batyu lett a végeredmény. Ki mekkora batyukat szeretne, ahhoz mérten vágja fel.
A töltelékhez a megmosott mazsolát adjuk az áttört túróhoz. Keverjük hozzá a tojást és ízlés szerinti cukrot. Ki hogy szeretné, keverhet hozzá vaníliát, citrom/narancs reszelt héját.
A négyzetekre 1-1 púpozott tk lekvárt kentem, erre halmoztam a túrót. Természetesen a lekvár opcionális :)




Miután a túrót a négyzetre halmoztuk, fogjuk meg a tészta 4 sarkát a töltelék felett, csípjük össze és csavarjunk rajta egyett. Így egy csinos kis kontyot kapunk. Kikent v kibélelt tepsire téve, előmelegített sütőben 180-190 C-on kb 15 percig, aranybarnára sütjük.
Még forrón szórjuk meg porcukorral.
Reggelire tejjel vagy egy vasárnapi gulyásleves után ajánlom.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések