Csalamádé
A hőmérséklet is híven tükrözi az évszakot. A paradicsom a kertben viszont még telis-teli volt zöld terméssel. Napfény hiányában ezek már nem értek volna be. Ezért a legjobb helyre kerültek: csalamádét készítettem. Bevált recept alapján, Palócprovance útmutatása szerint:
Hozzávalók:
káposzta
vöröshagyma
uborka
sárgarépa
kápia/pritamin/kaliforniai paprika
zöld paradicsom
A zöldségekből elvileg egyenlő arányban használunk. Nálam 6 rész káposzta, 3,5 rész vöröshagyma. A többi zöldség egyenlő, 1-1 rész arányban van. Megtisztítjuk és vékonyra gyaluljuk az összeset. A paradicsomokat késsel vágtam kb 3 darabba.
A legyalult zöldségeket jól összekeverjük, és sózzuk. Ehhez 3,5 dkg / kg sót használunk. Lefedjük és 3-4 órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük és kihűtjük a felöntőlevet.
Hozzávalók a felöntőléhez 2,5 kg zöldséghez 1 l felöntőlével számolva:
8 dl víz
2 dl 10%os ételecet
1 kk szemes feketebors
1 kk koriandermag
1 kk mustármag
15 dkg kristálycukor
A hozzávalókat összeforraljuk, kihűtjük.
3-4 óra elteltével a zöldségekből kinyomkodjuk a levet. Nem szabad túl erősen, mert akkor a csalamádénk pár nap alatt nagyon megpuhul és összeesik, nem marad zsenge, ress, ropogós. A kinyomkodott zöldséget akár még egyszer átforgathatjuk, hogy biztosan legyen mindenhol minden zöldségből. Tetszés szerint üvegekbe vagy dobozkákba töltjük és felöntjük a kihűlt ecetes-cukros lével.
Megjegyzések