Csokoládés-grízes zabkása
Sok ismerősünk csodálkozik azon, hogy mi rendszeresen eszünk tejbegrízt. Nem értem miért csodálkoznak, hiszen gyermekként (szinte) mindenki szerette. Egyszerű, gyors, laktató reggeli. Egyszer Kriszti mondta, hogy próbáljam ki úgy, hogy zabkorpát keverek bele, nagyon finom, selymes lesz tőle. Kipróbáltam. Azóta így készítem.
Hozzávalók:
tej
búzadara
zabkorpa
barnacukor
esetleg cukornádszirup / nádmelasz
csokoládé
Nem nagy kunszt az egész. Lehetőleg teflonbevonatú edényben tejet melegítünk. Beleszórjuk a darát és a korpát. Célszerű, ha apránként adagoljuk a tejhez a többi hozzávalót, így elkerülhetjük, hogy túl sűrű legyen a végeredmény. Kriszti a búzadarát teljesen el is hagyja. Javaslom, a bátrabban tegyék ezt. Én nagyjából fele-fele arányban használok darát és korpát. Mikor a korpás zacskóból több ömlött, mint a darásból, Zoli reklamációt nyújtott be. Azóta óvatosan, apránként növelem a zabkorpa mennyiségét és vele arányosan csökkentem a búzadaráét. Így Zoli észre sem veszi :) . Édesítésre nádcukrot használok. Nagyon kellemes aromát kölcsönöz a "kásának". Múltkor elfogyott a nádcukor és nádmelasszal ízesítettem. Ezzel bánjunk óvatosan, mert a nádcukor édesen füstös aromája helyett a melasznak szinte már vadul keserédes az íze.
Általában kakaóporral esszük. Most azonban csokoládéval ízesítettem és kevés nádmelaszt csorgattam a tetejére, hogy ellensúlyozzam a Milka túlzó édességét a melasz keserűségével. Nagyon finom úgy is, ha kakaó helyett csak friss, karakteres ízű gyümölccsel megszórjuk pl. málnával, áfonyával.
Megjegyzések