Durum kenyér hideg / éjszakai kelesztéssel
Miután nagy sikere volt az éjszakai kelesztésű kenyérnek, gondoltam kipróbálom más kenyéren is. Jó ötlet volt! Egyik kedvencem a durumlisztből készült kenyér Limaránál. Ezt próbáltam hideg kelesztéssel és csodálatos lett.
Hozzávalók:
30 dkg kenyérliszt v BL 55 liszt + 1 ek sikér
20 dkg durumliszt
20 dkg kovász v öregtészta
1,5 tk só
2 ek olaj
csipet aszkorbinsav
3 dl víz
1 dkg élesztő
öregtészta / kovász helyett 3 dkg élesztőt is használhatunk
A hozzávalókat összekeverjük és kb 20 percig dagasztjuk. Hieg helyen duplájára kelesztjük a tésztát nagyjából 1,5 - 2 óra alatt.Erőteljesen átgyúrjuk és megformázzuk. Fém formát sütőpapírral kibélelünk. A megformázott kenyer alját és oldalait belisztezzük, így teszük a kibélelt formába. Egy nagy zacskóba tesszük és 8-10 órára mehet is a hűtőszekrénybe. Reggel kivesszük a hűtőből és a zacskóból is. Betesszük a hideg sütőbe és 220 C-on 45 percig sütjük gőzös sütőben. Ezt úgy érhetjük el, hogy egy kis tűzálló tálkában vizet teszünk a sütő aljába. Kb negyed óra után takarjuk le, ha nagyon pirulni kezdene.
Nagyon finom, lágy bélezetű kenyér lesz a végeredmény.
Megjegyzések