Sárgarépakrém leves

Egy nürnbergi ismerősöm készített ilyet vacsorára december végén. Egész nap a várost jártuk, Nürnberg történelmét mutatta meg nekem. Teljesen átfagytunk, jól esett vacsorára a meleg, édeskés leves.



Sárgarépakrém leves


Hozzávalók:
450 g sárgarépa
100 g petrezselyem
50 g zellerszár - használhatunk helyette zellert is
15 g gyömbér - tisztított súly
1 db mandarin leve 
só, fehérbors, szerecsendió


A zöldségeket felaprítjuk. Én egészen apróra szoktam. Igaz, hogy a végén úgyis pürésítjük, de így hamarabb megfőnek.



Vízben vagy zöldségalaplében esetleg húsalaplében fedő alatt puhára főzzük. Pürésítjük. Én ekkor szoktam ízesíteni. A szerecsendiót frissen reszelem bele. De csak óvatosan, mert csípőssé teheti a levest, ha túl sokat adunk hozzá. Facsarjuk bele a mandarin levét.  



Ha pikánsabbra szeretnénk, akkor tálaláskor reszeljünk még rá egy csipetnyi szerecsendiót.
Az ünnepek elnehezítő, lustává tevő lakomái után egy könnyű melegség. Újévi fogadalmak ide vagy oda, ne legyünk túl szigorúak magunkhoz: a bacon chips jár hozzá :D 


Mint minden zöldségkrém leveshez, ahhez is remek egy szelet pirítós. A szelet kenyeret, bagettet csepegtessük meg kevés mogyoróolajjal és száraz, forró serpenyőben pirítsuk meg. A mogyoróolaj lágy karaktere jól kiegészíti a leves édeskés ízét. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések