Thai langyos rizssaláta
Ha maradt egy kevés rizs előző estéről, akkor így a legegyszerűbb elhasználni. És talán a legfinomabb is. :)
Thai langyos rizssaláta
Hozzávalók 2 főre:
2 dl rizs - ha nincs maradék rizs előző estéről, akkor ez a meniség 2 főre elegendő lesz
zöldborsó - leggyorsabb, ha mirelitet használunk
6 db garnéla
sárgarépa
újhagyma
1 db tojás
gyömbér - elég egy diónyi darabot megpucolni
2 ger fokhagyma
paradicsom
3 tk halszósz
3 tk szójaszósz
1 tk limelé
1/2 tk mogyoróolaj
1/2 tk szezámolaj
bármilyen zöldség jó hozzá, amit találunk otthon: brokkoli, cukorborsó, zöldbab, uborka stb
A rizst dupla mennyiségű vízzel fedő alatt főzzük puhára.
Egy serpenyőben a garnélát kevés olajon pirítsuk, míg színt kap. Vigyázzunk, mert ha túlsütjük, akkor kemény lesz! Szedjük ki a serpenyőből és tegyük félre. A borsót és az apróra kockázott répát (illetve a többi zöldséget, amit adunk hozzá kedvünk szerint) pároljuk meg. Keverjük hozzá a főtt rizst. A serpenyő közepére csináljunk kevés helyet a zöldséges rizsben, és a felvert tojást öntsük oda. Mikor félig megszilárdult, keverjük a rizshez. A gyömbért és a fokhagymát reszeljük hozzá. Aprítsuk bele az újhagymát is. Jól keverjük össze. Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. Ha szeretnénk hozzá csíkokra vágott uborkát is adni, akkor azt is most adjuk hozzá. Így ezek nem párolódnak meg, csak langyosra melegszenek.
A halszószt, szójaszószt, limelét és az olajakat keverjük össze, és locsoljuk a rizsre. Én nem sóztam, mert a hal-, és szójaszósz is elég sós, ezt vegyük figyelembe!
A garnélát akár el is hagyhatjuk. Én csak úgy magában is nagyon szeretem.
Roni is nagyon szereti. Ma este először kiszedegette belőle a garnéla darabokat, utána megette a zöldséges rizst is. :D
Megjegyzések