Burrito - mit kezdjünk a maradék sülthússal
Sokan nem szeretik a maradékot már 3. napja enni, de kidobni sem akarják az ételt. Ilyenkor általában csak tologatják a hűtőben, amíg aztán már tényleg ki kell dobni. Ha nincs kedvünk maradék sülthúst enni, csináljunk belőle burritot. A hozzávalók minden háztartásban fellelhetők.
Burito
Hozzávalók:
maradék sülthús
tortilla --- 1 és 3/4 csésze liszt (én az 1 csészét kukorica lisztből adom hozzá), 1/2 tk só, 1/4 tk sütőpor, 2 púpozott ek szobahőmérsékletű zsír (nem felolvasztva), 1/2 csésze melegvíz
1 fej vöröshagyma
2 ger fokhagyma
1 dz babkonzerv
őrölt koriander
őrölt kömény
füstölt pirospaprika --- el is hagyható, de érdemes otthon tartani ilyet, mert remek ízt ad az ételeknek
só, bors
A tortilla hozzávalóit gyúrjuk össze. Letakarva pihentessük 15 percet. Pimpong labdányi darabokat tépjünk belőle, lisztezett felületen nyújtsuk papírvékonyra, kör alakúra lehetőleg (nekem nem mindig sikerül :D ) és száraz, középmeleg serpenyőben süssük mindkét oldalukat 1,5 percig.
A tortillákat egymásra tegyük hűlés közben, így puha marad.
Míg a tortilla tésztja pihen, készítsük el a babpürét. Ehhez a hagymát karikázzuk fel vékonyan, a fokhagymát zúzzuk össze. Kevés zsiradékon közepes lángon kevergetve karamellizáljuk meg a hagymákat.
Ez nagyjából 10 percet vesz igénybe.
Adjuk hozzá a babot és a fűszereket, majd pürésítsük.
A maradék sültet melegítsük meg, apítsuk fel. A tortillára kenjünk a püréből, tegyük rá a húst és tekerjük fel.
A 2 végét hajtsuk rá a töltelékre és úgy tekerjük fel a másik oldaláról. Így biztosak lehetünk benne, hogy mikor beleharapunk, nem fog alul kiesni belőle az összes töltelék.
Természetesen mehet bele bármi, csak a fantáziánk szabhat határt: paradicsom, uborka, káposzta, saláta, paprika.
Megjegyzések