Ribizlis kölesfelfújt
Amikor a sárgabarackos kölestortát készítettem Áron születésnapjára, már akkor tudtam, hogy ez a torta sok mindenben vissza fog köszönni, olyan finom minden egyes része.
Ribizlis kölesfelfújt
Hozzávalók:
20 dkg hántolt köles
7 dl tej
10 dkg cukor
1 db vaníliarúd
1 tk só
3 dkg vaj
1 db citrom reszelt héja
3 db tojás
1 maréknyi ribizli
A kölest 1,5 liter forró vízzel mossuk át alaposan, majd szűrjük le. Tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a tejet, sót, a kikapart vaníliamagot és a hüvelyt is. Kevergetve főzzük meg. Kb 15 perc alatt fő puhára.
Vegyük ki a vaníliahüvelyt, öblítsük le, szárítsuk meg. Törjük 2-3 db-ba, tegyük egy kicsi üvegbe, öntsünk rá cukrot, hogy átvegye az aromáját és használjuk vaníliás cukor helyett.
A megfőtt köleshez keverjük hozzá a felkockázott vajat, a cukrot és a reszelt citromhéjat. Alaposan keverjük el, hogy a vaj elolvadjon és egyenletesen belekeveredjen.
Válasszuk szét a tojásokat. A sárgájákat keverjük hozzá a köleshez, ami már kellően lehült ahhoz, hogy ne csapódjon ki a tojás benne.
A fehérjéket verjük kemény habbá és óvatos mozdulatokkal keverjük a masszához a ribizlivel együtt.
Kivajazott tűzálló tálba tegyük. Előmelegített sütőben 180 C-on süssük addig, amíg aranybarna lesz a teteje.
Nem baj, ha egy picit még puhának érezzük a süteményt, mert miközben hül, még fog szilárdulni. Ha addig sütnénk, hogy ne érezzük puhának, akkor nagyon kiszáradna.
Nagyon gyors és egyszerű sütemény. Igazán gyerekjáték elkészíteni.
Megjegyzések