Mediterrán halleves
Nem szeretem a halászlét, valószínűleg a ponty miatt. A pontyot sem szeretem. Ez a leves más, ez kellemes, friss, nyaralás ízű.
G. Locatelli: Izek Itáliája és J. Harris: Francia piac hallevesinek az ötvözete.
Mediterrán halleves
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
2 ger fokhagyma
1/2 fej édeskömény
3-4 szár szárzeller
1 dl száraz fehérbor
2 db makréla v kisebb durbincs v más kisebb tengeri hal
5 dl sűrített paradicsom
bazsalikom
6-8 db királyrák
3-4 db bébipolip
4-5 db nagyobb tintahalkarika
6-8 db kagyló
5-6 db koktél paradicsom
petrezselyemzöld
Locatelli útmutatása szerint, jobb, ha a hal alaplevet már előző nap elkészítjük. És ő már csak tudja, hiszen nem véletlen az a csillag, amit a Locandának ítéltek.
Ehhez a halat pikkelyezzük le, belezzük ki. Daraboljuk fel 3-4 db-ra. Tegyük egy edénybe, tegyük hozzá a garnélák fejét is, ha nem tisztított garnélát vettünk. Adjuk hozzá a bazsalikom levelét és a paradicsomlét. Fedjük le és hagyjuk egy éjszakán át állni. Másnap forraljuk fel és kis lángon főzzük 20 percig.
A haldarabokból kétharmadát tegyük félre, szedjük ki belőle a szálkát.
Paszírozzuk át a többit.
A kagylókat tisztítsuk meg: egy kefével alaposan dörzsöljük át a héjukat. Folyó víz alatt alaposan öblítsük át, hogy a héjukba záródott homok kimosódjon belőlük.
Ha nem tisztított garnélát vettünk, akkor a bélcsatornáját és a lábait távolítsuk el. Szedjük le a páncéljukat. A farok végén rajta hagyhatjuk a látvány kedvéért.
A polipot és a tintahal karikákat vágjuk kisebb darabokra.
A hagymákat aprítsuk finomra és 2 ek olívaolajon kevés sóval pároljuk meg, de ne pirítsuk. Az édesköményt és a szárzellert is aprítsuk fel, adjuk a hagymához. Fedő alatt pároljuk 3 percig, majd öntsük hozzá a bort és pároljuk tovább. Dobjuk bele a kagylókat, fedjük le. kb 5 perc alatt a kagylók szétnyílnak. Szedjük ki őket. Amelyik nem nyílt ki, azt dobjuk ki. A kagylók nagy részét szedjük ki a héjból, de a látvány kedvéért hagyjunk néhányat egészben.
Öntsük fel az alaplével a párolt hagymát, zöldséget és ha kevésnek találjuk a mennyiséget, akkor még húslevest vagy vizet adjunk hozzá, de tartsuk szem előtt, hogy ez egy sűrű étel. Tegyük bele a feldarabolt paradicsomot, a garnélát, tintahalat, polipot. Tegyük vissza a kagylókat is. Pár percig alacsony lángon gyöngyöztessük. Adjuk hozzá a már megfőtt haldarabokat.
Tálaláskor szórjuk meg finomra aprított petrezselyemmel.
Megjegyzések