Körtés csokoládé torta
Itt az alma és a körte szezonja. Ha már nem maradt hely a polcon, hogy lekvárt készítsünk a gyümölcsökből, akkor süssük meg ezt a gyors, egyszerű és nagyon finom tortát. Gyors és egyszerű, mint minden, ami Nigella Lawsontól való.
Körtés csokoládé torta
Hozzávalók:
6-8 db körte v 2 dz körtebefőtt
12 dkg liszt
12 dkg cukor ------- én 2/3:1/3 arányban sima-, és nádmelaszos barna cukrot használtam
2 púpozott ek holland kakaópor
1 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
15 dkg puha vaj
2 tk vanília kivonat
2 db tojás
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivágjuk. Ha befőttből csináljuk, akkor lecsepegtetjük. Egy tűzálló formát vajjal vékonyan kikenünk. Kirakjuk az alját körtével.
A lisztet, cukrot, kakaó-, és sütőport valamint a szódabikarbónát elkeverjük. Hozzáadjuk a vajat, tojást és vanília kivonatot. Robotgéppel simára dolgozzuk 2-3 perc alatt. Egy meglehetősen sűrű masszát kapunk. Egy habkártyával a körték tetejére simítjuk a masszát. Nem kell megijedni, a massza elég vékony rétegben fogja takarni a gyümölcsöt. Sőt! Az sem baj, ha imitt-amott kilóg a gyümölcs a mélybarna, édes massza alól. Előmelegített sütőben 220 C-on, az alsó rácson sütjük 25 percig. Ha 25 perc után a massza még egy kicsikét lágy, az nem baj. Miközben hűl a sütemény, még szilárdulni fog. Ha viszont tovább sütnénk, akkor mire kihűl, nagyon kiszáradna, és egy száraz morzsa lenne az egész.
Ha nincs körténk, az sem baj, almával is nagyon jó.
Megjegyzések
nagyjából mekkora formára elegendő ez a massza? Tudnál mérni egy hozzávetőleges átmérőt? Köszi: orsi
Ezt vagy egy 30x17 cm-es szögletes formában vagy egy 24 cm-es kör alakú kapcsos formában szoktam sütni. Kevésnek tűnhet a massza, helyenként még akár ki is lóghat alóla a gyümölcs, de a sütés végére megemelkedik és 2-3 cmes tészta lesz a körtéken/almákon.