Csokoládéhab torta --- liszt nélküli csokitorta
Ez a torta maga a tömény csokiálom. Javaslom, minimum tejszínhabbal együk, de ekkora hőségben a legjobban tesszük, ha vanília fagylalt lesz a torta kísérője.
Hozzávalók:
30 dkg étcsokoládé
5 dkg tejcsokoládé
17,5 dkg vaj
8 db tojás
10 dkg barnacukor
10 dkg kristálycukor
1 ek vanília kivonat
csipet só
A csokoládékat és a vajat gőzfürdőben vagy a mikróban megolvasztjuk. Ha a mikrót választjuk, akkor ügyeljünk nagyon, mert igencsak könnyű németbriketté változtatni a csokoládét. Nekem is sikerült már jópárszor. Állítsuk a készülék teljesítményét közepesre és kb fél percenként nézzünk rá, így elkerülhetjük, hogy megégjen. Egy edényben a tojások sárgáját a kétféle cukorral fehéredésig keverjük. A kissé visszahűlt vajas csokoládé olvadékot, a sót és a vaníliát keverjük a krémesre kevert tojássárgájához. A fehérjét verjük lágy habbá. Nagyjából az 1/3 részét keverjük hozzá a csokoládés masszához. Így fellazítjuk, és a maradék tojáshabot könnyebben tudjuk beleforgatni. Nigella receptje szerint a kapcsos tortaformát, amiben sütjük majd a tortánkat, ki kell bélelni alufóliával, hogy a sütés folyamán ne kerülhessen víz a formába. Én nem szoktam kibélelni, még sosem folyt be a víz a forma alján ill a kapcsok találkozásánál sem. De aki biztosra akar menni, az bélelje ki a formát. Ha ez meg van, akkor öntsük bele a masszát a formába. A tortánkat 180 C-ra előmelegített sütőben, vízfürdőben kell megsütni. Ehhez tegyük tepsibe a tortaformát és a tepsibe öntsünk annyi forró vizet, hogy az ellepje kb 2 ujjnyi magasságban a formát, amiben a torta sül. Azért arra ügyeljünk, hogy ne álljon túl magasan a víz, nehogy felülről, a peremen átcsapva kerüljön víz a tortára. Az eredeti recept szerint 50-60 percig kell sütni, addig, amíg a torta kívülről roppanós kérget kap, de belül még nedvesen csillog a csokoládé. Nekem ehhez elég 38-40 perc is a légkeveréses sütőben. A kész tortát a formában hagyjuk kihűlni.
Inkább hamarabb kapcsoljuk le a sütőt, mint hogy egy kicsit is túl süssük a tortát, mert amíg hűl, addig is szilárdul a belseje. Ha tovább sütjük, mint kell, akkor kiszárad és talán már a vanília fagylalt sem segít rajta. Bár, akkor csinálhatunk belőle csokoládés süti alapú karamellás fejfújtat :) .
Megjegyzések