Rebarbarás és bodzás eperlekvár
A piacon láttam rebarbarát. Felénk ritka jelenség, vettem is egy köteggel. Sajnos csak eggyel. Még nem tudtam, mit kezdek vele, de mire haza értem, meg lett a helye. A lekvárban végezte.
Rebarbarás eperlekvár hozzávalók:
1 kg eper tisztítva
20 dkg rebarbara tisztítva -- az igazi úgy lett volna, ha 60 dkg eper - 60 dkg rebarbara
30 dkg cukor
1 cs dzsemfix 3:1
1 rúd vanília v 1-2 tk vanília kivonat
Az epret és a rebarbarát megtisztítjuk. Aki esetleg még nem tisztított rebarbarát, hát nem nagy kunszt. A száraz végeket levágjuk, és zöldség v spárga hámozóval nagyon vékonyan lehúzzuk a szár legkülső részét úgy, mint ha spárgát tisztítanánk. De akár ezt el is hagyhatjuk. Az epret is és a rebarbarát is apróra felkockázzuk, nagyjából kockacukor méretűre. A vanília rudat felhasítjuk, belsejét kikaparjuk és a többihez adjuk. A hosszában félbevágott rudat most keresztben is félbe vágjuk, és az így kapott 4 rudacskát is a többihez dobjuk. Egyrészt ad még ízt a lekvárnak, másrészt jól mutat az üvegben. :) A cukrot elkeverjük a dzsemfixel, hozzáöntjük a gyümölcshöz, és a dzsemfix használati utasításának megfelelően megfőzzük.
Tegyünk el kicsi, 1 - 1,5 dl-es üvegcsékbe is lekvárt. Ezt aztán oda tudjuk ajándékozni karácsonyra vagy születésnapra / névnapra barátainknak. Nagyszerű és dekoratív ajándékot kapunk, ha vidám, a nyarat idéző mintás anyagból kört v négyzetet kivágunk és egy szál raffiával lekötve befedjük vele az üveget. Mintás kartonból kivágott ajándék kísérővel kész is az egyedi, saját készítésű, finom ajándék.
Bodzás eperlekvár hozzávalók:
1 kg eper tisztítva
2 dl bodzaszörp --- ha lehet, akkor házi készítésűt használjunk és olyat, amit még higítani kell vízzel, és ne bodzalimonádét
1 cs demfix 3:1
Az epret megtisztítjuk, nagyjából kockacukor méretűje vágjuk. Hozzáöntjük a bodzaszörpöt. Cukorra nem lesz szükség, mert a szörp már nagyon édes, de kóstoljuk meg, és ha úgy gondoljuk, kevés cukrot adhatunk még hozzá. A dzsemfixet hozzákeverjük, és a leírási útmutató szerint elkészítjük a lekvárt. Készíthetünk zselét is belőle. Ekkor az epret pucolás után pürésítsük, szitán paszírozzuk át, hogy a magjai ne kerüljenek a zselébe. Ezután adjuk hozzá a szörpöt és a továbbiakban járjunk el a használati utasítás szerint.
Megjegyzések