Narancsos rizsfagyi házilag
Zoli: - Nem jó a mélyhűtőben tartani a fagyit!
Én: - De akkor hol tartsuk? :O
Zoli: - A gyomrunkban.
Én: - De nem lehet 1 liter fagyit megenni! :O
Zoli: - Dehogynem! Én például megtudok! :D
Természetesen az alap ötlet a The Perfect Scoop-ból!
Narancsos rizsfagyi
Hozzávalók:
2,5 dl rizs --- az eredeti recept szerint Italian Arborio rizs, de felént a közértben nem kapni ilyet. Sima "A" rizsből csináltam
7,5 dl zsíros tej
15 dkg cukor
csipet só
1 rúd vanília hosszában félbe vágva
1/2 narancs héja meghámozva úgy, hogy a kesernyés fehér részt ne vágjuk le
4 db tojás sárgája
2,5 dl tejszín
A sütőt melegítsük elő 175 C-ra. Egy sütésálló lábosba tegyük a rizst, a tejet, 5 dkg cukrot és a sót. Adjuk hozzá a félbevágott vanília rudat és a narancshéjat. Fedjük le alufóliával és 1 órán keresztül süssük/főzzük a sütőben. Vegyük le a fóliát, keverjük hozzá a többi cukrot. Vegyük ki a vaníliát, a narancshéj felét. Keverjük hozzá egyesével a tojás sárgájákat majd a tejszínt. A keverék felét öntsük turmixba, és mixeljük krémesre. A mixelt és az egészben hagyott riszt keverjük össze. Hűtsük le, majd tegyük a fagylaltkészítőbe, vagy készítsük el a fagyinkat a mélyhűtőben.
Ha nem szeretnénk azt, hogy jól érezhető legyen a narancsos íz, akkor a narancshéjat vegyük ki és azt ne mixeljük le. Így ép csak belefő az aromája, nem lesz annyira kivehető a citrus íze.
Csak hogy halmozzuk az élvezeteket, körtés csokitortával ettük, ami most pont almával készült. :)
Fogyasztás előtt legalább negyed órával vegyük ki a mélyhűtőből, így az egészben maradt rizsszemek már nem lesznek fagyosak.
Megjegyzések