Libamenü - házitöpörtyű és libaleves
Ha már lúd, legyen kövér! És milyen igaz! Különben hogyan tudnánk libatepertőt készíteni otthon? A mai libamenühöz vett libahúson valamivel több bőr és háj volt, mint ami feltétlenül szükséges. Ezt én mindig levágom és töpörtyűt készítek belőle.
Hozzávalók:
libabőr és háj
só
kevés víz és tej
A hájat és a bőrt felkockázzuk nagyjából 1,5x2 cm-es darabokra. Vastag falú edénybe tesszük. Kb 1 kg-hoz fél dl vizet öntünk, és kis lángon, kevergetve kiolvasztjuk a zsírt. Addig sütjük, míg a töpörtyű feljön a zsír felszínére és aranybarna színű lesz. Ekkor leöntjük róla a zsírt, és nagyon kevés tejet öntünk hozzá ezzel pirítjuk tovább. Még melegen enyhén megsózzuk.
Libaleves vajas-újhagymás óriás grízgaluskával
Egy ilyen hideg, szeles, őszi napon igazán jól esik egy tányér forró leves.
Hozzávalók:
libaaprólék
sárgarépa
fehérrépa
szemes feketebors
pár szem szekfűbors
kis fej vöröshagyma héjastól
1 ger fokhagyma héjastól
só
1 db tojás
1 tk vaj
1db újhagyma zöld része
búzadara
só
A libaaprólékot a zöldségekkel és a fűszerekkel együtt hideg vízben feltesszük főni. Kis lángon fedő nélkül. Nagyjából 2,5-3 óra alatt fő meg. A grízgaluskához az újhagyma zöldjét apróra vágjuk. A vajjal, búzadarával együtt a tojáshoz keverjük, megsózzuk. Kicsit állni hagyjuk. A kész, lobogó levesbe szaggatjuk 2 kanál segítségével. Mikor feljönnek a gombócok a leves felszínére, még 1,5-2 percig főzzük. A vaj selymes lágysága jól ellensúlyozza az újhagyma intenzív vadságát.
Megjegyzések